Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Súd možno zruší konkurz na majetok SkyEurope!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Súd možno do konca roka zruší konkurz na skrachované nízkonákladové aerolínie SkyEurope pre nedostatok majetku. Povedal to dnes konkurzný správca spoločnosti Ľubomír Bugáň, ktorý zrušenie konkurzu navrhol. V prípade, že by súd konkurz zrušil, neuspokojené zostanú tisícky pohľadávok veriteľov.

Správca zverejnil v obchodnom vestníku súpis majetku SkyEurope v celkovej hodnote 5,69 milióna eur (171,42 milióna Sk), ktorá však nedosahuje výšku nákladov konkurzu.

"Je to na rozhodnutí súdu. Predpokladám, že ten konkurz zruší pre nedostatok majetku," poznamenal Bugáň. Správca po vypracovaní súpisu hodnoty majetku zaslal súdu oznámenie o predpokladaných nákladoch a výťažku konkurzu. Súd by podľa Bugáňa mal konkurz zrušiť, keďže náklady konkurzu prevyšujú hodnotu pohľadávok proti podstate.

Dominantnú časť pohľadávok proti podstate podľa správcu tvoria náklady na zamestnancov SkyEurope, ktorí mali byť prepustení po vyhlásení konkurzu, vrátane miezd a odstupného. Firma sa chystala uvoľniť takmer všetkých približne 500 zamestnancov.

Konkurzný správca by mal v najbližších dňoch dokončiť aj konečný zoznam pohľadávok, ktoré si voči skrachovaným aerolíniám uplatnili tisícky veriteľov. Veľká časť nárokov sa týka dlhov prepravcu za nepoužité letenky, pohľadávky si nárokujú ľudia z viacerých krajín.

K peniazom za prepadnuté letenky sa prostredníctvom viacerých bánk dostali desaťtisíce klientov, ktorí za ne zaplatili debetnou alebo platobnou kartou. Ďalší ľudia ešte čakajú na dokončenie reklamačného konania.

Problémy SkyEurope Airlines sa prehĺbili tento rok. Konkurz na majetok SkyEurope vyhlásil začiatkom septembra Okresný súd Bratislava I po tom, čo firme nevyšiel pokus o zlepšenie svojho hospodárenia. SkyEurope zastavil lety na konci augusta pre nedostatok peňazí. Klienti firmy si zakúpili asi 280 tisíc leteniek, ktoré už nevyužili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu