Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Klienti SkyEurope si prihlásili tisícky pohľadávok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Klienti skrachovanej leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines si v prebiehajúcom konkurze prihlásili tisícky pohľadávok. Povedal to konkurzný správca firmy Ľubomír Bugáň.

Veľká časť nárokov sa podľa neho týka dlhov prepravcu za nepoužité letenky, pohľadávky si uplatňujú ľudia z viacerých krajín. Termín na prihlásenie nárokov voči aerolíniám vyprší dnes.

"Sme administratívne zahltení tými pohľadávkami," poznamenal Bugáň. Správca mal pôvodne podľa zákona vypracovať konečný zoznam nárokov klientov do 10 dní od uplynutia lehoty na ich prihlásenie. Súd však z dôvodu vysokého počtu pohľadávok predĺžil dobu spracovania o 90 dní.

Konkurz na majetok nízkonákladových aerolínií vyhlásil začiatkom septembra Okresný súd Bratislava I po tom, čo firme nevyšiel pokus o zlepšenie svojho hospodárenia. SkyEurope zastavil lety na konci augusta pre nedostatok peňazí.

S predĺžením lehoty na spracovanie pohľadávok sa posunul aj termín, do ktorého sa má uskutočniť prvá schôdza veriteľov. Na nej by konkurzný správca mal poskytnúť napríklad podrobnosti o majetku, veriteľoch a navrhnúť ďalší postup. Podľa Bugáňa by sa schôdza mohla uskutočniť niekedy vo februári 2010. Konkurzný správca okrem zhromažďovania pohľadávok veriteľov napríklad aj spravuje majetok firmy.

Návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok SkyEurope podal reštrukturalizačný správa firmy Jozef Griščik. Urobil tak po tom, čo sa spoločnosti počas obdobia súdom povolenej reštrukturalizácie nepodarilo získať peniaze na ďalšiu činnosť.

Klienti SkyEurope si už raz prihlasovali pohľadávky voči firme v rámci reštrukturalizácie. Správca vtedy zaevidoval stovky nárokov, mnohé z nich boli za zrušené lety či nevyplatené mzdy. Keďže reštrukturalizáciu spoločnosti nevyšla, ľudia si museli svoje nároky uplatňovať znovu v aktuálnom konkurze.

Klientom SkyEurope zostalo po zastavení prevádzky prepravcu si 280.000 leteniek na lety, ktoré sa už neuskutočnili. O vrátenie peňazí za letenky mohli požiadať banky v prípade, že ich uhradili kartou. Peňažné ústavy začínajú s ich vyplácaním v týchto dňoch.

Spoločnosť SkyEurope bola od svojho vzniku v roku 2001 v strate, jej problémy sa tento rok ešte prehĺbili. Firma najskôr získala ochranu pred veriteľmi, potom jej súd povolil reštrukturalizáciu. Pre nevysporiadané dlhy sa prepravca napríklad musel stiahnuť z Viedne, kde mal jednu zo svojich základní a lety na niekoľko dní presunul do Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu