Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Klienti SkyEurope môžu prihlásiť nároky v konkurze do pondelka

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Klienti skrachovanej leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines majú v pondelok posledný deň na prihlásenie svojich pohľadávok.

Konkurz na majetok prepravcu vyhlásil začiatkom septembra Okresný súd Bratislava I po tom, čo firme nevyšiel pokus o zlepšenie svojho hospodárenia. SkyEurope zastavil lety na konci augusta pre nedostatok peňazí.

Pohľadávku voči SkyEurope si klienti spoločnosti môžu uplatniť už po druhý raz. Prvé kolo prihlasovania nárokov prebehlo v čase, keď firma fungovala v režime súdom povolenej reštrukturalizácie pod dohľadom správcu Jozefa Griščika. Keďže spoločnosti sa počas nej nepodarilo získať peniaze na ďalšiu činnosť, správca podal návrh na vyhlásenie konkurzu.

Veritelia SkyEurope, ktorí chcú prihlásiť svoju pohľadávku v konkurze, musia zaslať dokumenty súdu aj konkurznému správcovi Ľubomírovi Bugáňovi. Súd pôvodne určil za správcu Emila Čerevku, ten však požiadal o svoje odvolanie údajne zo zdravotných dôvodov. Konkurzný správca okrem zhromažďovania pohľadávok veriteľov napríklad aj spravuje majetok firmy.

V rámci reštrukturalizácie SkyEurope si klienti uplatnili stovky nárokov. Mnohé z nich boli za zrušené lety či nevyplatené mzdy. Správca reštrukturalizácie SkyEurope Griščik pred časom naznačil, že veritelia pravdepodobne získajú v konkurze len malú časť dlžnej sumy.

Klientom SkyEurope zostalo po zastavení prevádzky prepravcu si 280.000 leteniek na lety, ktoré sa už neuskutočnili. K peniazom sa však môžu dostať len tí, ktorí za letenku zaplatili kreditnou alebo debetnou kartou. O vrátenie kúpnej ceny požiadali v bankách tisícky ľudí. Peňažné ústavy začínajú s vyplácaním peňazí v týchto dňoch.

Spoločnosť SkyEurope bola od svojho vzniku v roku 2001 v strate, jej problémy sa tento rok ešte prehĺbili. Firma vstúpila do režimu ochrany pred veriteľmi, neskôr jej súd povolil reštrukturalizáciu. Pre nevyrovnané dlhy sa prepravca napríklad musel stiahnuť z Viedne, kde mal jednu zo svojich základní a lety presunul do Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu