Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V januári hrozia zápchy kvôli mýtu

Palubná jednotka
Palubná jednotka

BRATISLAVA - Vodiči zrejme budú musieť začiatkom roka počítať na niektorých hraničných priechodoch a cestách so zhustenou premávkou. Dlhé rady a zápchy môžu vytvárať nákladné autá, ktoré sa nestihnú prihlásiť na platenie elektronického mýta. Prevádzkovateľ mýtneho systému, spoločnosť SkyToll dnes upozornila, že zhruba tri týždne pred spustením mýta sa do neho prihlásilo asi 1500 vozidiel, pre bezproblémový štart sa ich však má zaregistrovať až 60.000.

Registrácia do mýtneho systému prebieha na niektorých hraničných priechodoch a ďalších kontaktných miestach. "Prioritnou úlohou na nasledujúce obdobie (...) je jednoznačne včasná registrácia prepravcov do elektronického mýtneho systému," povedal včera novinárom generálny riaditeľ SkyTollu Matej Okáli. Vodičom nákladných áut, ktoré nebudú do systému včas prihlásené, hrozia za jazdu po spoplatnených úsekoch pokuty. Spolu majú mýtu podliehať viac ako dve tisícky kilometrov slovenských ciest.

Namiesto diaľničných nálepiek budú platiť mýto za jazdu po diaľniciach a ďalších vybraných cestách vodiči všetkých áut nad 3,5 tony vrátane autobusov. V prípade, že do konca roka sa do systému nezaregistrujú desiatky tisíc vozidiel, hrozia najmä na hraničných priechodoch a kontaktných miestach zápchy. "Čo významne ohrozí spustenie celého mýtneho systému, vrátane všetkých negatívnych javov," upozornil Okáli.

Dopravcovia sa môžu registrovať do mýtneho systému od 25. novembra. Ešte predtým mohli využiť aj takzvanú predregistráciu prostredníctvom internetu. Približne 6000 vozidiel, ktoré takto boli vopred pripravené na evidenciu, však ešte musí byť na platenie mýta riadne zaregistrovaných. Každé vozidlo musí mať namontovanú palubnú jednotku, pomocou ktorej sa vypočíta výška mýta v závislosti od prejdenej vzdialenosti a príslušnej sadzby.

Prevádzkovatelia a vodiči nákladných áut či autobusov sa môžu prihlásiť na platenie mýta na ôsmich kontaktných miestach v krajských mestách. K dispozícii majú už aj prvú trojicu hraničných distribučných miest, ku ktorým do konca týždňa pribudne ďalšia desiatka. Okrem toho sa môžu registrovať tiež na ďalších distribučných miestach. Desiatky takýchto pracovísk sa postupne otvárajú najmä na čerpacích staniciach Slovnaft, OMV alebo ich prevádzkuje združenie nákladných dopravcov ČESMAD. Na nich však môžu uzavrieť len zmluvu o platení mýta v takzvanom predplatenom režime. SkyToll dnes posilnil sieť aj o takzvané superkontaktné miesto na bratislavskom výstavisku Incheba.

Väčšina vozidiel, ktoré boli doteraz zaregistrované na platenie mýta, bude využívať možnosť predplatenia poplatkov. SkyToll odhaduje, že mýtna povinnosť sa bude celkovo vzťahovať na približne 80.000 vozidiel registrovaných na Slovensku.

Kilometer jazdy po spoplatnenej ceste podľa platného sadzobníka vyjde od 6,3 centa (1,90 Sk) do 20,9 centa (6,30 Sk) bez dane z pridanej hodnoty v závislosti od typu cesty a kategórie vozidla. Pre autobusy majú platiť znížené sadzby, vláda však zatiaľ o nich nerozhodla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu