Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Autobusy zaplatia mýto podľa kvality, tvrdí ministerstvo

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Mýto za používanie diaľnic a ďalších vybraných ciest budú platiť aj autobusy, mali by mať ale nárok na 50-percentnú zľavu. Jej výška pre konkrétneho dopravcu bude závisieť od kvality autobusov a miery znečisťovania životného prostredia.

Návrh na zľavu predloží ministerstvo dopravy čoskoro na vládu. Premiér Fico pôvodne presadzoval, aby boli prímestská a mestská doprava od platenia mýta oslobodená.

"Pre všetkých autobusových dopravcov sa bude mýto v priemere znižovať o 50 percent," povedal hovorca rezortu Stanislav Jurikovič.

Výška zľavy bude rôzna. Najvyššiu by mali dostať autobusy, ktoré najmenej poškodzujú životné prostredie. Jurikovič zatiaľ nechcel komentovať, či má ministerstvo dopravy podporu ministerstva financií. Platenie mýta by podľa neho v prípade zľavy malo zvýšiť náklady autobusových dopravcov v priemere o 4,3 percenta. Autobusové spoločnosti už skôr avizovali, že v prípade platenia mýta budú musieť zvýšiť cenu cestovného alebo zrušiť niektoré spoje. Za jazdu bez zaplatenia mýta môžu šoféri autobusov dostať pokutu 1655 eur.

Mýto budú od januára platiť prepravcovia s vozidlami nad 3,5 tony, prípadne za vozidlo určené na prepravu deväť a viac osôb. Kilometer jazdy po spoplatnenej ceste vyjde od 6,3 centa do 20,9 centa bez DPH podľa typu cesty a kategórie auta. Okrem polície bude výber poplatkov sledovať a kontrolovať šestica mýtnych brán a ďalšie štyri desiatky kontrolných zariadení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu