Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Diaľničné známky nezdražejú, sú druhé najdrahšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ceny diaľničných známok pre osobné autá sa na Slovensku už niekoľko rokov nemenili. Ako uviedli v sobotu Lidové novny, ktoré porovnávali ich ceny, patria ale medzi najdrahšie. Vodiči áut do 3,5 tony zaplatia rovnako ako v tomto roku za ročnú známku 36,50 eura. Aj tak sú druhé najdrahšie v Európe.

Ceny mesačnej nálepky pre malé autá bude 9,90 eura a týždňový kupón vyjde vodičov na 4,90 eura. Známky už nebudú potrebovať nákladné autá, kamióny a autobusy. Od januára budú platiť mýto. Kilometer jazdy po spoplatnenej ceste vyjde po zavedení mýta od 6,3 centa do 20,9 centa bez DPH podľa typu cesty a kategórie vozidla.

Ceny diaľničných známok pre osobné autá sa na Slovensku už niekoľko rokov nemenili. Patria ale medzi najdrahšie. Najviac za nálepky v porovnaní s počtom kilometrov diaľnic zaplatia v Maďarsku. Kilometer vyjde na 18 centov. Na Slovensku je to 12 centov. Lacnejšie jazdia Rumuni, Bulhari aj Česi. Tí zaplatia 4 centy na kilometer. Zadarmo jazdia v Luxembursku, Švédsku, Dánsku, Belgicku, Holandsku aj Nemecku. Úplne najdrahšie diaľnice majú krajiny s mýtnym systémom. Za 100 km sa tu platí v priemere 5 eur. Mýtne kasy majú vo Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Portugalsku, Grécku a Chorvátsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu