Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Za neplatenie mýta bude dopravcom hroziť pokuta až 2655 eur

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Dopravcom, ktorí sa budú chcieť od januára vyhnúť plateniu mýta za používanie diaľnic a ďalších vybraných ciest, bude hroziť pokuta do výšky 2655 eur (asi 80.000 Sk).

Mýtna polícia, ktorá bude výber poplatkov kontrolovať, už varovala, že vodičov bude trestať od prvého dňa spustenia nového systému. Na dodržiavanie povinností bude dohliadať 200 policajtov, povedal dnes na konferencii o elektronickom mýte riaditeľ mýtnej polície Erik Dóczi.

Za jazdu bez zaplatenia mýta môžu šoféri nákladných vozidiel, kamiónov a autobusov dostať pokutu 1655 eur (takmer 50.000 Sk). Rovnaká sankcia im hrozí, ak v ich vozidlách nebudú namontované palubné jednotky, ktoré počítajú prejazdené kilometre, či do zariadenia zasiahnu. Priestupkom bude aj nesprávne zadanie parametrov do palubnej jednotky, podľa ktorých sa vypočíta poplatok za používanie ciest. Ak sankciu vodič nezaplatí na mieste, obvodný dopravný úrad ju môže zvýšiť o 1000 eur (vyše 30.000 Sk).

"Žiadne prechodné obdobie, čo sa týka upozorňovania, prípadne nižšie sankčné postihy vodičov nedovoľuje zákon," povedal Dóczi. Pokiaľ sa preukáže, že na porušovanie zákona nabádal vodiča zamestnávateľ, bude hroziť firme pokuta do 16.595 eur (takmer 500.000 Sk).

Od januára budú platiť mýto prepravcovia za každý automobil nad 3,5 tony, prípadne za vozidlo určené na prepravu deväť a viac osôb. Kilometer jazdy po spoplatnenej ceste vyjde od 6,3 centa (1,90 Sk) do 20,9 centa (6,30 Sk) bez dane z pridanej hodnoty v závislosti od typu cesty a kategórie vozidla.

Okrem polície bude výber poplatkov sledovať a kontrolovať šestica mýtnych brán a ďalšie štyri desiatky kontrolných zariadení. Dóczi s vysokým počtom priestupkov na začiatku prevádzky systému nepočíta, väčšina dopravcov je vraj na výber mýta zvyknutá z iných európskych štátov.

Na Slovensku buduje systém elektronického výberu mýta spoločnosť Skytoll, ktorá vyhrala tender s najvyššou ponukou okolo 852 miliónov eur (zhruba 25,67 miliardy Sk) po vylúčení ostatných uchádzačov zo súťaže. Pokuty budú príjmom štátneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu