Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre chrípku zakázali v nemocnici návštevy

Fakultná nemocnica Louisa Pasteura
Fakultná nemocnica Louisa Pasteura

KOŠICE - V košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura dnes pre chrípku zakázali návštevy na všetkých oddeleniach. V posledných týždňoch vyšetrili viac ako 100 pacientov s podozrením na novú pandemickú chrípku A(H1N1), u 15 ľudí sa toto ochorenie potvrdilo.

Zákaz návštev platí až do odvolania, informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Zákaz návštev už koncom novembra zaviedla napríklad aj nemocnica v Lučenci.

Z ochorenia sa väčšina pacientov lieči doma, z hospitalizovaných ľudí v Košiciach zatiaľ nikto novej chrípke nepodľahol. Na Slovensku doposiaľ zomreli štyria ľudia infikovaní vírusom chrípky H1N1.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ivana Schrétera sú príznaky novej chrípky rovnaké ako pri bežnej sezónnej chrípke, priebeh choroby však často skomplikuje zápal pľúc. Proti nakazeniu je podľa neho najúčinnejšie okrem iného časté umývanie rúk a obmedzenie kontaktu s nakazenými ľuďmi.

Nosenie ochranných rúšok mimo zdravotníckych zariadení lekári neodporúčajú. "Zatiaľ nie je žiadny dôkaz o tom, že by nosenie tvárových masiek mimo zdravotníckeho zariadenia počas chrípkovej sezóny alebo pandémie bolo efektívnou ochranou alebo redukovalo prenos infekcie," povedal Schréter. Pokiaľ sa však niekto takýto ochranný prostriedok rozhodne použiť, mal by si podľa neho po zložení masky z tváre dôkladne umyť ruky mydlom a vodou alebo si ich očistiť prostriedkom s obsahom alkoholu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu