Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhady okolo úmrtia na prasaciu chrípku

Mama Jána Simoníka Zobraziť galériu (8)
Mama Jána Simoníka

STARÁ ĽUBOVŇA - Keď manželia Simoníkovci z Kolačkova neďaleko Starej Ľubovne v sobotu pochovávali svojho syna, ešte netušili, že mal prasaciu chrípku. Dozvedeli sa to až päť dní po jeho smrti od novinárov.

Len 21-ročný Ján Simoník sa cítil zle už niekoľko dní. „Bol slabý a ťažko sa mu dýchalo,“ tvrdí jeho matka Anna. Lekár mu predpísal antibiotiká, no tie nezaberali. V utorok sa jeho stav zhoršil. Záchranka ho teda odviezla do nemocnice. „Už v aute sa cítil lepšie. Po tom, ako ho napojili na kyslíkový prístroj, sa mu uľavilo. Mysleli sme, že sa o pár hodín vrátime z nemocnice domov,“ povedala Jankova mama. Tam však zistili, že má zápal pľúc. „Hospitalizovali sme ho, no jeho stav sa nezlepšoval. Hneď v stredu den sme ho presunuli na oddelenie urgentnej medicíny, kde sme ho napojili na umelú ventiláciu,“ povedal riaditeľ nemocnice Peter Bizovský. „Vo štvrtok ráno však napriek tomu podľahol.“ Janko mal okrem chrípky aj choré srdce a už niekoľko rokov žil s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.

Bezprostrednou príčinou smrti bolo podľa lekárov zlyhanie viacerých orgánov. V piatok Janka pitvali a údajne až vtedy zistili, že prítomnosť prasacej chrípky sa nedá vylúčiť. V sobotu Simoníkovci svojho syna pochovali. „Na pohrebe bolo viac ako 200 ľudí a my sme ani len netušili, že Janko mal prasaciu chrípku, a teda môžeme ju mať aj my,“ krúti hlavou Anna Simoníková. „Dozvedela som sa to až od novinárov. Toto naozaj nenechám len tak.“

Prípad sprevádza hneď niekoľko záhad. Nemocnica oznámila prípad verejnosti až päť dní po smrti pacienta, a aj to až po tom, ako sa to novinári dozvedeli z iného zdroja a riaditeľa žiadali o stanovisko. Prečo však o nákaze prasacou chrípkou nikto nič nepovedal ani rodičom, sa dá len špekulovať. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková v utorok podvečer poskytla médiám len strohé vyjadrenie, podľa ktorého „sa úmrtie vyvolané pandemickou chrípkou nedá vylúčiť, ale ku konečnej diagnóze sa budeme môcť vyjadriť až po histologickom vyšetrení.“ Dve hodiny predtým si však jej kolegyne z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni údajne už boli diagnózou isté a pozostalých navštívili s radami, ako postupovať pri dezinfekcii domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu