Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Česko už má sto tisíc ľudí s novou chrípkou!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Počet ľudí s novou chrípkou v Česku už podľa hygienikov a lekárov prevýšil 100 tisíc. Choroba si zatiaľ vyžiadala 11 potvrdených obetí. Do republiky mieria ďalšie desiatky tisíc vakcín a budúci týždeň možno začne očkovanie aj u detí.

Lekári zatiaľ pokračujú v očkovaní dospelých. Mnoho ľudí o to ale nemá záujem, pričom očkovať sa nedáva ani podstatná časť zdravotníkov. Experti sú znepokojení a varujú pred vzbudzovaním dojmu, že vakcína je nebezpečná. Nová chrípka má zatiaľ 10. a 11. potvrdenú obeť. Vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe zomrel muž (39) s chorobou srdca, v Mělníku ďalší pacient (29). Obe choroby zistilo Národné referenčné laboratórium pre chrípku, mŕtvych potvrdilo ministerstvo zdravotníctva.

Tento týždeň dorazí do Česka ďalších 72 tisíc vakcín. Ak vláda schváli očkovanie detí od desiatich rokov, začne ich vakcinácia budúci týždeň. Vakcínou by mali dostať deti s chronickým ochorením dýchacích ciest, obličiek a srdca, ktoré sú ohrozené srdcovým zlyhaním, malí pacienti s poruchou imunity a s rakovinou.

Nedôveru mnohých lekárov k vakcíne ukázal aj prieskum spoločnosti Aspectio medzi českými lekármi. Väčšina z nich si podľa tejto ankety myslia, že očkovanie proti chrípke začalo neskoro a je nedostatočne otestované. Väčšina opýtaných sa vraj navyše domnieva, že nová chrípka je mediálna bublina, a 70 percent myslí, že je z hľadiska závažnosti porovnateľná s chrípkou sezónnou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu