Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vydieral v mene Mečiara, dostal desať rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na desaťročné väzenie odsúdil dnes Okresný súd Bratislava I podnikateľa Ivana Beňačku za to, že vydieral dvoch mužov v mene predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara a žiadal od nich vysoké sumy peňazí. Beňačkovi hrozil trest od 20 do 25 rokov, súd ho však znížil, pretože sa mu zdal neprimeraný. Rozsudok nie je právoplatný. Beňačka, ktorý tvrdí, že je nevinný, zváži odvolanie.

Súd vychádzal nielen z výpovedí podnikateľa Mariána Kočnera a Igora Klátika, od ktorých Beňačka žiadal peniaze, ale aj z výpisov jeho hovorov a textových sms správ, ktoré vydieraným mužom posielal. Okrem toho Beňačku prichytili v roku 2006 počas policajnej akcie priamo pri preberaní piatich miliónov Sk (podľa konverzného kurzu takmer 165.970 eur).

Beňačka ich žiadal od Kočnera v čase, keď podnikateľ neúspešne kandidoval na post bratislavského primátora, pričom sa vydával za agenta Slovenskej informačnej služby (SIS). Peniaze pýtal pre Mečiara a Kočnerovi sľuboval, že mu pomôžu zdiskreditovať protikandidátov. Neskôr sa vyhrážal diskreditáciou aj jemu samému. Šéf tajnej služby Jozef Magala však pred súdom poprel, že by Beňačka pre nich pracoval. Rovnako Mečiar odmietol, že by vydieraním Beňačku poveril.

Beňačka však v jeho mene žiadal aj milión amerických dolárov (podľa aktuálneho kurzu takmer 672.270 eur) na Mečiarovu kampaň od podnikateľa Igora Klátika. Ten si dokonca kvôli vyhrážkam najal ochranku. Podľa súdu však ani jeden z vydieraných neutrpel žiadnu ujmu na zdraví, preto dvadsaťročné väzenie považoval za prehnané. Súd poslal Beňačku do väznice s najprísnejším stupňom stráženia, čo pri takýchto trestoch vyplýva zo zákona. Zároveň mu uložil 18-mesačný dohľad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu