Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Petržalke prišli voliť aj bezdomovci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V bratislavskej Petržalke odovzdali svoj hlas v dnešných regionálnych voľbách aj traja bezdomovci. V najväčšej bratislavskej mestskej časti ich je nahlásených 476 a voliť môžu tradične v okrsku č. 39 na Základnej škole Dudova. Podľa petržalského hovorcu Ľubomíra Andrassyho je však účasť na voľbách stále veľmi nízka, aj keď sa počet voličov popoludní mierne zvýšil.

"Každú hodinu príde do volebných miestností približne desať voličov," povedal Andrassy. K volebným urnám si doteraz našlo cestu okolo šesť percent voličov. Právo voliť využíva podľa hovorcu skôr stredná generácia, menej prichádzajú starší občania či mladí. Priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Občania sa však podľa Andrassyho často sťažujú na malé písmená na listinách.

"Najmä na listine s poslancami je podľa nich veľmi veľa bieleho miesta a mená kandidátov sú natlačené," vysvetlil Andrassy. Niektorí z občanov majú na nízku účasť aj vysvetlenie. Podľa nich bola predvolebná kampaň nezáživná, kandidáti vo svojom programe neprinášajú nič nové a o kraji je údajne počuť len v čase volieb, inak za celé štyri roky takmer vôbec.

Volebné komisie žiadne problémy v súvislosti s voľbami nezaznamenali. Podľa Andrassyho bolo jediným problémom kúrenie v bývalej základnej škole na ulici M. C. Sklodowskej. "Haprovalo kúrenie, priebeh volieb to ale nijako neovplyvnilo," doplnil Andrassy. Počas dnešných volieb sa využili prenosné volebné urny aj v Domove dôchodcov na Rusovskej ceste a Dome tretieho veku na Poloreckého.

Nevolí sa v nemocnici na Antolskej, kde nie sú v súčasnosti hospitalizovaní pacienti s trvalým pobytom v Petržalke. V Petržalke sa volí v 103 volebných okrskoch. Volebné právo dnes môže využiť 104 786 oprávnených voličov s trvalým pobytom v mestskej časti, z čoho je 1 235 občanov cudzej štátnej príslušnosti s trvalým pobytom v Petržalke. Prvýkrát môže voliť 4 938 mladých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu