Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Neziskovky majú výhrady proti novele Smeru

Peter Markovič
Peter Markovič

BRATISLAVA - Predstavitelia neziskových organizácií majú zásadné výhrady k novele zákona o neziskových organizáciách, ako aj zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti od poslancov Národnej rady SR za Smer-SD Jozefa Valockého a Róberta Madeja.

Uviedol to poslanec Národnej rady SR Peter Markovič za SDKÚ-DS, ktorý sa dnes spolu s poslancom Viliamom Novotným (SDKÚ-DS) zúčastnil na okrúhlom stole so zástupcami neziskových organizácií pôsobiacich v zdravotníctve. Koaliční poslanci, ktorých novela sa dostala do druhého čítania, navrhli, aby štát mohol od januára menovať nadpolovičnú väčšinu členov správnej rady neziskovej organizácie, ktorej je zriaďovateľom alebo spoluzakladateľom a v mene ktorého koná ministerstvo zdravotníctva, ak do nej pri založení vloží viac ako polovicu všetkých vkladov.

Podľa opozičných poslancov z SDKÚ-DS a predstaviteľov neziskových organizácií novela zásadným spôsobom mení podmienky fungovania týchto organizácií. "Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný vyjadril vážne znepokojenie nad zásahom do štatutárnych orgánov neziskových organizácií, ako aj so zmenami v nakladaní s majetkom neziskových organizácií," informoval Markovič. Podľa neho Novotný upozornil na možnú retroaktivitu návrhu a na už existujúce rozhodnutia Ústavného súdu SR.

"Podľa poslanca Novotného ide vecne jednoznačne o zoštátnenie zdravotníckych neziskových organizácií. Preto za tým všetkým môže byť opäť biznis so zdravím v podaní strany Smer-SD a snaha dostať sa k majetku zdravotníckych organizácií," konštatuje Markovič. Zákon o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby platí od roku 1997. O päť rokov neskôr sa v ňom posilnil majetkový status.

Nezisková organizácia podľa neho je právnická osoba, ktorá poskytuje všeobecne prospešné služby za vopred určených a pre všetkých používateľov rovnakých podmienok a ktorej zisk sa nesmie použiť v prospech jej zakladateľov, členov orgánov, ani jej zamestnancov, ale sa musí použiť na zabezpečenie všeobecne prospešných služieb. V súčasnosti existuje 23 neziskových organizácií pôsobiacich v zdravotníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu