Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

IVO: Problém vlády - klientelizmus a etnická karta

BRATISLAVA – Kvalita demokracie na Slovensku sa naďalej zhoršuje. Klientelizmus, korupcia a zneužívanie maďarskej karty sú najväčšími problémami po troch rokoch vládnutia Roberta Fica. Hoci tri vládne strany sa opierajú o rôzne ideológie, spája ich oddanosť štýlu politiky, ktorého súčasťou je klientelizmus, korupcia, autoritárstvo, väčšinový syndróm, konštatoval pri predstavení ďalšieho Barometra – hodnotenia demokracie v druhom štvrťroku 2009, prezident IVO Grigorij Mesežnikov.

Za prelom označil, že premiér v rozhlase pripustil, že predseda vládnej SNS spája funkciu s nelegálnym obohacovaním. Negatívnym posunom je aj vyhlásenie Roberta Fica o hrozbe iredenty z Maďarska na oslavách Cyrila a Metoda. „Toto je niečo, čoho sme doteraz neboli svedkami,“ uviedol.

Čestný prezident IVO Martin Bútora v hodnotení zahraničnej politiky poukázal na rozpor vo vyhláseniach najvyšších ústavných činiteľov. Na jednej strane z nich zaznievajú deklarácie, potvrdzujúce silné ukotvenie v euroatlantických štruktúrach a hodnotovej orientácii, na druhej nasleduje vyhlásenie premiéra v Národnej rade, že svet má štyri svetové strany a SR sa nebude orientovať na USA ako za bývalej Dzurindovej vlády. Známa je aj premiérova inklinácia k Rusku. Tu možno bude mať partnera v Česku. Predseda ČSSD Jiří Paroubek v Moskve vyhlásil, že keď sa stane premiérom, ako prvého pozve Putina. Najväčšie obavy však vyvoláva sústavné znižovanie výdavkov na obranu. „Tu nejde iba o záväzky voči našim spojencom, ale aj o to, či to neohrozí primeraný rozvoj slovenských ozbrojených síl,“ dodal Bútora.

Otázne je aj konanie súdov pri ochrane ľudských práv. Advokátka Mária Kolíková sa domnieva, že súdy by mali byť oveľa rýchlejšie. Napríklad konania, týkajúce sa dodržiavania infozákona, trvajú roky. Alarmujúca je nečinnosť Ústavného súdu pri zákonoch o vyvlastnení pozemkov pod diaľnice. „Diaľnice sa pomaly stavajú, za chvíľku budú možno aj postavené, a ešte stále nebudeme mať rozhodnutie súdu, dokonca ani rozhodnutie o tom, či pozastaví účinnosť týchto zákonov.“ Na to, že niečo v systéme nefunguje, poukazujú aj prípady pezinskej skládky, pripravovanej tepelnej elektrárne v Trebišove či vyrúbanie stromov a stavba v parčíku Belopotockého v Bratislave.

Dôveru v súdnictvo neposilnili podľa Kolíkovej ani výhražné listy Štefana Harabina novinám krátko pred jeho zvolením za predsedu Najvyššieho súdu. Tlak vládnej moci na médiá rastie, podľa IVO prešiel do rozhodnutí, nepriaznivo ovplyvňujúcich slobodné šírenie informácií. Okrem viacerých súdnych rozhodnutí voči médiám sa zhoršuje aj legislatíva. Novela zákona o vysielaní a retransmisii, ako ju navrhuje ministerstvo kultúry, je podľa IVO dosiaľ najtvrdším regulačným zásahom do mediálneho prostredia. Zlý je aj jazykový zákon. Vždy bol politicky citlivou témou, o ktorej nikdy nebolo možné odborne diskutovať, konštatuje IVO s tým, že najlepšie by bolo prijať úplne nový zákon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu