Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hygienik: Na trhu je znova nebezpečná kozmetika!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontrolné orgány vo Fínsku a v Nemecku nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky - RAPEX výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov. Na túto skutočnosť upozornil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Spotrebitelia by si mali dávať pozor na Hand & Body Lotion, Strawberry & Milk so značkou Sen Body Care, ktorý pochádza z Turecka. Na 150 mililitrovom balení výrobku je uvedené, že sa v ňom nachádza látka CI 45100. "Toto farbivo je povolené len v kozmetických výrobkoch, ktoré prichádzajú do krátkodobého styku s pokožkou. Pri bežnom používaní lotion je výrobok, ktorý je v dlhodobom styku s pokožkou," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Výrobok má výrobnú šaržu 0030409, čiarový kód 8697980565616.

Druhým nebezpečným výrobkom je prostriedok na zosvetlenie pokožky Maxi Light Lightening & amp, Purifing Body Lotion značky Maxi Light. Dováža ho holandská firma AHECO African Food z Pobrežia Slonoviny. RAPEX upozorňuje na tieto výrobky s výrobnou šaržou LOT FSHP 090228 B. "Výrobok obsahuje glukokortikosteroid – clobetasol propionate," informoval Rovný. Prítomnosť tejto látky v zložení je v rozpore so zákonným nariadením vlády SR, ktoré ustanovuje požiadavky na kozmetické výrobky. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a ak tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali," dodal hlavný hygienik SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu