Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hygienik varuje pred nebezpečnou kozmetikou

Gél na bielenie môže vyvolať alergické reakcie.
Gél na bielenie môže vyvolať alergické reakcie.

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR ÚVZ SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému RAPEX - rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky nahlásili kontrolné orgány v Španielsku a v Írsku.

Konkrétne ide o make-up na hranie značky GOLIATH pod označením 35414, ktorý bol vyrobený v Číne a gél na bielenie značky Clear Essence s názvom Advanced complex Fade Gel with Sunscreen, ktorý vyrobili v USA. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Pri mejkape na hranie zistili nedostatky, ako je napríklad neuvedená výrobná dávka a dátum spotreby výrobku a tiež zvýšený obsah mezofilných mikroorganizmov. Výrobok preto podľa hygienika nezodpovedá technickým a zdravotným požiadavkám. Ide o súpravu mejkapu s dvoma malými nádobkami, jedným štetcom, jedným lakom na nechty, súpravu troch farieb s aplikátorom a jedným rúžom. Balenie je v priesvitnom plastovom obale, cez ktorý je viditeľný obsah.

Gél na bielenie Clear Essence nemá na škatuľke vyznačený dátum spotreby iba na tube. Analýza zistila, že výrobok obsahuje 1,8 % hydrochinónu, hoci štítok na výrobku udáva 2 % hydrochinónu. Hydrochinón je látka, ktorá sa môže požívať iba do výrobkov na farbenie vlasov a do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok preto môže spôsobiť kožné alergie, upozornil hygienik. Podľa popisu má výrobok na prednej a zadnej strane škatuľky vertikálne pruhy ružovej a krémovej farby. Horný uzáver škatuľky je ružovej farby a spodný je krémovej farby. Bočné strany škatuľky sú modrej farby. Logo značky je umiestené v obrázku zemegule s čiernym oválom cez jej stred s nápisom Clear Essence ružovým a béžový písmom. Na tube sú tiež ružové a krémové pruhy s tým istým logom.

Hygienik upozorňuje, že uvedené výrobky sa môžu vyskytnúť aj na našom trhu, preto spotrebiteľom odporúča, aby ich nekupovali, a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu