Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hygienici stopli predaj vajíčok v okolí Šale

Ladislav Hegyi pri májovom odbere vzoriek vajíčok od drobnochovateľov v okolí Šale.
Ladislav Hegyi pri májovom odbere vzoriek vajíčok od drobnochovateľov v okolí Šale.

ŠAĽA - Drobnochovatelia v okolí Šale nesmú predávať vajíčka na trhoviskách. Až do odvolania im to zakázali hygienici a veterinári po tom, čo Duslo Šaľa dalo urobiť monitoring škodlivín vo vajíčkach. Výsledky ukázali, že obsah škodlivín v niektorých vajíčkach zo súkromných chovov prekračuje až 20-násobne povolené limity!

Na prekročenie limitu karcinogénnych (rakovinotvorných) látok upozornili aktivisti organizácie Priatelia Zeme ešte v máji s tým, že jedným zo zdrojov znečistenia životného prostredia môžu byť okrem nelegálneho spaľovania odpadu na domácich skládkach aj chemické prevádzky Dusla. Kým predbežné májové testy vajíčok hovorili o najviac 2-násobnom prekročení limitov škodlivín, podľa najnovších výsledkov monitoringu je toto prekročenie až 20-násobné! Situácia je teda podstatne horšia, ako Priatelia Zeme predpokladali.

V Dusle však tvrdia, že hlavným zdrojom znečistenia nie sú ich prevádzky, ale lokálne zdroje, pričom dioxíny (jedny z najjedovatejších látok, ktoré sa môžu nachádzať v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch) sa dostávajú do drobnochovov aj z potravín, ktoré nepochádzajú z okolia Šale. Priatelia Zeme chcú obyvateľom v regióne pomôcť znížiť výskyt týchto jedovatých látok v prostredí napríklad informačnou kampaňou proti nelegálnemu spaľovaniu odpadov v domácnostiach, firmách či záhradách. „Ekohliadky budú sledovať nelegálne skládky, tie s nebezpečnými odpadmi budeme čistiť,“ povedal Ladislav Hegyi z Priateľov Zeme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu