Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Leto prináša nástrahy v jedle i na kúpaliskách

BRATISLAVA - Letná sezóna, ktorá sa na Slovensku začala 15. júna, prináša podľa hygienikov množstvo nástrah. Nebezpečenstvá črevných ochorení striehnu nielen na kúpaliskách, ale aj v potravinách.

Najčastejším nedostatkom je podľa hygienikov ich nedostatočné chladenie. Tvorí väčšinu, teda 57 percent problémov v reštauráciách, bufetoch i cukrárňach, ktoré zistili v tohtoročnom prvom polroku. V 38 percentách Úrad verejného zdravotníctva objavil problémy s dátumom spotreby.

Hygienici preto odporúčajú zvýšenú hygienu pri stravovaní. "Rizikové sú potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie. Cukrárske, lahôdkové výrobky, zmrzlina, výrobky živočíšneho pôvodu, ale aj hotové jedlá a rýchle občerstvenie zo stánkov," povedala dnes vedúca odboru hygieny výživy úradu Iveta Trusková. Kontroly napríklad zistili, že deväť percent (62 vzoriek) zo 688 zmrzlín obsahovalo rôzne mikróby.

Zdravotníci ročne zaznamenajú asi 20.000 črevných ochorení, ktoré si ľudia spôsobia kontaminovaným jedlom, neumytými rukami, nevyčisteným kuchynským náčiním či od hmyzu. Nenahlásených problémov je však podľa hygienikov mnohonásobne viac. Väčšie množstvo komplikácií nastáva v lete. Hoci výskyt salmonelóz od roku 2001 klesá, stúpa počet vírusových črevných ochorení.

Pri kupovaní rizikových potravín, ako je zmrzlina, nanuky, dresingy, omáčky, zákusky, ale aj mäso, a stravovaní v rôznych zariadeniach by si zákazník mal všímať čistotu priestoru i personálu, dátum spotreby, vzhľad výrobku či zmenu jeho farby. Podľa hygienikov platí, že napríklad balené šaláty bývajú bezpečnejšie ako voľne predajné. Problémy môžu prehriatemu organizmu spôsobiť aj nápoje s ľadom či neumyté ovocie.

Každému, kto nechce leto stráviť so zdravotnými problémami, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča umývanie rúk i pracovných plôch v kuchyni. Treba tiež chrániť potraviny pred hmyzom, neskladovať spolu uvarené a surové potraviny. Hotové jedlo by nemalo zostať pri izbovej teplote viac ako dve hodiny, je dobré ho skladovať v obaloch.

Nebezpečné mikroorganizmy sa môžu vyskytovať aj vo vode. V jazerách sú to sinice, v bazénoch baktérie, vírusy, huba a plesne či améby. Hygienici preto už začali s kontrolami kúpalísk. Dodnes kúpanie povolili v desiatich prírodných oblastiach a 71 kúpaliskách. Kontroly robia každé dva týždne, ich výsledky úrad zverejňuje na svojej stránke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu