Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzdelávacie poukazy využilo tento rok vyše 639 000 žiakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Osobitný príspevok štátu na mimoškolské aktivity využilo tento rok 639 046 žiakov základných a stredných škôl. Vlani si takzvané vzdelávacie poukazy prevzalo viac ako 81 percent, čo je takmer 647 000 žiakov. Rezort školstva ponúka školákom poukazy od školského roka 2004/2005.

Nárok naň má každý žiak základnej alebo strednej školy, vrátane škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. "Ministerstvo školstva SR v roku 2004 určilo hodnotu vzdelávacieho poukazu v sume 75 korún (2,49 eura) na mesiac, v rokoch 2005 až 2008 v sume 80 korún (2,66 eura) na mesiac a v roku 2009 v sume 2,8 eura na mesiac," uviedla hovorkyňa školstva Dana Španková.

V porovnaní s rokom 2005 vydalo ministerstvo tento rok o 50 000 poukazov menej. Rovnako sa znížil aj objem peňazí, ktoré rezort Jána Mikolaja na tento účel vyčleňuje. Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi uvoľnilo ministerstvo na poukazy vyše 18,5 milióna eur, vlani to bolo 17,5 milióna eur. "Medziročné znižovanie objemu finančných prostriedkov na uvedený účel súvisí s medziročným znižovaním počtu žiakov základných škôl, stredných škôl a špeciálnych škôl," vysvetlila Španková.

Ministerstvo školstva neeviduje, na ktoré mimoškolské aktivity žiaci svoj príspevok míňajú najčastejšie. K dispozícii majú športové, literárne, jazykové, ekonomické, matematické, filmové, výtvarné, počítačové, informačno-propagačné či prírodovedné krúžky, záujmové aktivity zamerané na kultúru, environmentálnu výchovu, ale aj získavanie zručností v remeslách.

Prostredníctvom vzdelávacích poukazov chce ministerstvo vyrovnať šance všetkých školákov zúčastňovať sa na mimoškolských aktivitách. Poukaz je neprenosný, využiť ho môže len osoba, na ktorej meno je vystavený. Žiak si nie je povinný poukaz prevziať ani využiť, rodičia však nemajú nárok na vyplatenie peňazí v rovnakej hodnote. "Peniaze, ktoré sa ušetria na nevyužitých poukazoch, sa použijú na iné účely v rámci regionálneho školstva - dohodovacie konanie, preplácanie cestovného a podobne," hovorí Španková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu