Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vzdelávanie hrou: Štefánikov dvor alebo Dotknite sa múzea

Štefánikov dvor
Štefánikov dvor

KOŠARISKÁ– Slovenské národné múzeum – Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách spustilo nový interaktívny program pre deti a školské skupiny Štefánikov kufor. Pri návšteve múzea môžu mladí návštevníci spoznávať osobnosť a život jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín priamym kontaktom so zbierkovými predmetmi.

Pre žiakov a rodiny s deťmi pripravili pracovníci múzea v Košariskách tri tematické múzejné kufríky, v ktorých sú uložené autentické dobové predmety, dokumenty a kópie niektorých vzácnych zbierkových predmetov súvisiace s M. R. Štefánikom. Deti sa budú môcť priam prehrabať v kufri pokladov z detstva, medzi ktorými nájdu kópiu Štefánikovho rodného listu, stredoškolského vysvedčenia či korešpondencie s rodičmi.

Objavia aj zaujímavé predmety – dobovú žehličku, mapu či peniaze, ktorými sa platilo počas Štefánikovho života. V ďalšom kufri na nich čakajú predmety spojené s jeho kariérou a cestami – ďalekohľad, fotoaparát, fotografie z Afriky a Oceánie a Štefánikov cestovný pas. Z tretieho kufra vytiahnu deti uniformu, ktorú si dokonca budú môcť sami vyskúšať. V tomto kufri, ktorý je zameraný na politickú a vojenskú osobnosť M. R. Štefánika, objavia zvedavci aj medaily a rôzne dobové zbrane.

Každý z kufrov ukrýva materiály viažuce sa nielen na osobnosť M. R. Štefánika, ale aj na obdobie slovenských dejín na prelome 19. a 20. storočia. Pozorovaním, dotykovým skúmaním a porovnávaním predmetov získajú deti ucelenejší pohľad a spoznajú širšie súvislosti. Cieľom programu totiž je, aby boli dejiny pre deti a mladých ľudí zaujímavé a viedli ich k úvahám o histórií i k poznaniu seba samých.

Heslo „Dotknite sa múzea“ je v posledných rokoch spoločným menovateľom aktivít Slovenského národného múzea. V rámci dlhodobého projektu Škola v múzeu ponúka každé z 18 múzeí SNM na celom Slovensku zaujímavé interaktívne programy pre školské skupiny i rodiny s deťmi.

Programy majú základ v neformálnosti prostredia múzea so snahou vytvoriť priestor pre hru, interakciu, experiment, zábavu a diskusiu. Cieľom projektu teda je, aby návšteva múzea bola pre deti a mladých ľudí nezabudnuteľným zážitkom spojeným s kvalitným vzdelávaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu