Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V Poľsku zatkli 20 Slovákov za oslavy na ihrisku!

Fanúšikovia oslavujú víťazstvo na ihrisku
Fanúšikovia oslavujú víťazstvo na ihrisku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poľská polícia zatkla 20 slovenských fanúšikov, ktorí v stredu večer po víťazstve svojho tímu vbehli na ihrisko a oslavovali postup futbalistov na budúcoročné majstrovstvá sveta.

Informácie portálu tvnoviny.sk potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zadržaných priaznivcov slovenského futbalu podporil a prisľúbil im pomoc. Podľa dostupných informácií by sa mali dostať na slobodu už v nočných hodinách.

"Minister zahraničných vecí zadržaným fanúšikom odkazuje, že majú jeho plné sympatie a podporu, keďže poľský zákon neporušili so zlým úmyslom ale v úprimnej radosti z postupu slovenskej futbalovej reprezentácie," uviedol v dnešnom vyhlásení Stano. Poznamenal, že slovenská diplomacia už požiadala svojich poľských partnerov o "zhovievavé a pružné" riešenie problému v súlade s poľskými zákonmi.

Vbehnutie fanúšikov na hraciu plochu je u severného suseda trestným činom. Za porušenie zákazu hrozí podľa poľských zákonov minimálne peňažný trest, alebo dokonca aj tri roky za mrežami. Podľa informácii však nebude nikto zo zadržaných fanúšikov odsúdený na pobyt vo väzení; Slováci by vraj nemali dostať ani finančné pokuty.

Vyviaznuť by mali údajne s ročným zákazom vstupu na verejné podujatia ako sú športové zápasy, koncerty či diskotéky v Poľsku a so štvormesačným podmienečným trestom so skúšobnou dobou na dva roky. Slováci si stredajším víťazstvom v Poľsku zabezpečili historicky prvý postup na svetový šampionát, ktorý sa bude konať v Južnej Afrike.

Okrem niekoľkých stoviek slovenských fanúšikov, ktorí boli priamo na štadióne v poľskom Chorzówe, oslavovali mnohí Slováci úspech reprezentácie v baroch a krčmách, kde sledovali rozhodujúci duel tímu pod vedením Vladimíra Weissa. Pred vlaňajším októbrovým kvalifikačným zápasom v Bratislave, v ktorom napokon slovenskí futbalisti porazili favorizované Poľsko 2:1, zadržala polícia 16 poľských fanúšikov. Priaznivci poľských futbalistov ešte pred začiatkom duelu podľa skorších vyhlásení polície zaútočili na policajtov, hádzali na nich zábavnú pyrotechniku i kamene. Priaznivci poľských futbalistov boli podozriví z útoku na policajtov či výtržností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu