Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Neplatičov z vyhorenej bytovky v Trnave vysťahujú

Vyhorená bytovka v Trnave Zobraziť galériu (5)
Vyhorená bytovka v Trnave

TRNAVA – Tri rodiny z vyhorenej bytovky na Coburgovej ulici v Trnave, ktoré bývajú dočasne v ubytovni pre bezdomovcov, v piatok vysťahujú na ulicu.

Mesto im pôvodne sľubovalo unimobunky, názor však zmenilo. „V piatok o 9:00 ich vyzveme, aby opustili prístrešok. Za pomoci štátnej a mestskej polície budú odtiaľ vysťahovaní,“ uviedol pre hovorca mesta Trnava Pavol Tomašovič.

Medzi 28 ľuďmi je aj 12 detí. Ak im rodičia nebudú vedieť zabezpečiť strechu nad hlavou, poputujú do detských domovov. Neprispôsobivé rodiny bývali v bytovke nelegálne. Po požiari mali dva mesiace na to, aby si našli náhradné ubytovanie.

Podľa Jozefa Šándora z Komunitného centra v Trnave si bývanie zatiaľ našla len jedna rodina, ostatní nemajú kam ísť. „Vysťahujú ich odtiaľ a nasťahujú sa neoprávnene niekam inam. Inú možnosť nemajú, pretože ani k príbuzným sa nezmestia,“ uviedol Šándor. Dodal, že počínanie mesta je ťažké hodnotiť. „Podľa môjho názoru to nie je ľudské ani sociálne, nie je tam empatia. Na druhej strane títo ľudia sú si na vine sami,“ skonštatoval. Mesto svoje konanie odôvodňuje tým, že je to najspravodlivejšie riešenie, ktoré je z právneho hľadiska v poriadku. „Výstavbou unimobuniek by sme spravili precedens. Bolo by to unáhlené, tieto veci treba riešiť dlhodobo, aby to malo aj výchovný charakter z hľadiska sociálnych vzťahov,“ povedal Tomašovič.

Požiar v mestskej bytovke s 30 nájomnými bytmi vypukol 8. augusta následkom preťaženia elektrickej siete. Najviac zasiahol strechu bytovky, strešnú konštrukciu a tri podkrovné byty. Vzniknutú škodu vyčíslili na približne stotisíc eur. Väčšina nájomníkov sa po provizórnej oprave bytovky nasťahovala späť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu