Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Do vyhorenej bytovky v Trnave sa vrátia nájomníci

Vyhorené bytovky na Coburgovej ulici Zobraziť galériu (3)
Vyhorené bytovky na Coburgovej ulici

TRNAVA – Vyhorenú bytovku na Coburgovej ulici v Trnave dnes začali pripravovať na návrat nájomníkov.

„Robíme čistiace práce, po nich by sa mohli začať sťahovať späť prvé rodiny,“ informoval o tom hovorca mesta Pavol Tomašovič. Stav bytovky už vyhodnotil statik, podľa jeho posudku je spodná časť bytovky v poriadku, poškodené sú len sadrokartónové podvaly. Neobývateľné sú však tri podkrovné byty, tie budú musieť zrekonštruovať.

Podľa Tomašoviča sa väčšina obyvateľov vráti späť do pôvodných priestorov. Pre tých, ktorých sa nepodarí umiestniť, pripravujú náhradné ubytovanie v nevyužívanej miestnosti v útulku pre bezdomovcov. „Uvažujeme o umiestnení dvoch až troch rodín do týchto priestorov,“ spresnil Tomašovič a dodal, že v spolupráci s komunitným centrom vyberú tie rodiny, ktoré spolu dobre vychádzajú.

Časť nájomníkov bývala v bytovke neoprávnene, o tých sa mesto nepostará. „Nie je dôvod prideliť im ubytovanie, najmä ak nemajú trvalý pobyt v Trnave,“ zdôvodnil Tomašovič. Požiar v mestskej bytovke s 30 nájomnými bytmi vypukol v sobotu ráno, najviac zasiahol strechu bytovky, strešnú konštrukciu a tri podkrovné byty.

Časť bytovky s 15 bytmi nebola poškodená vôbec a nájomníci sa ešte v deň požiaru nasťahovali späť. Ďalšie byty zasiahol požiar okrajovo alebo boli vytopené pri hasení. Bez strechy nad hlavou ostalo 140 ľudí, ktorí v súčasnosti bývajú vo veľkokapacitných stanoch. Medzi nimi je aj 20 detí v kojeneckom veku, jedno dieťa má len 11 dní.

Podľa Tomašoviča je starostlivosť mesta o nájomníkov dostatočná. „Dostali kojeneckú stravu aj jednorazové plienky, majú zabezpečenú vodu, toalety aj možnosť osprchovať sa. Raz za deň dostávajú teplú stravu,“ uviedol. Podľa neho teraz žijú v lepších hygienických pomeroch ako predtým.

Príčinu požiaru stále vyšetruje polícia, pravdepodobne však vznikol následkom preťaženia elektrickej siete. V podkroviach totiž bola nelegálna elektroinštalácia, ktorá už v minulosti spôsobila viacero menších požiarov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu