Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stúpa výskyt žltačky, zavedú povinné očkovania?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Nemocnice na východnom Slovensku zaznamenali v tomto roku výrazný nárast počtu detských pacientov so žltačkou typu A. Detská nemocnica v Košiciach, kam prevážajú najvážnejšie prípady, upozornila, že už nemá dostatok lôžok.

Lekári preto navrhli zaviesť povinné očkovania proti žltačke pre dvojročné deti. "V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je v súčasnosti 28 detí so žltačkou, pričom izolácia pacientov trvá v priemere 14 dní," povedala košická krajská odborníčka pre infektológiu Viera Szabadosová. Nemocnica už nemá dostatok postelí, na infekčné oddelenie museli prikladať provizórne lôžka.

Nebezpečnou žltačkou sa podľa Szabadosovej najčastejšie nakazia deti v predškolskom veku, pochádzajúce z rodín s nízkym hygienickým a sociálnym štandardom. Najviac prípadov je z okresu Krompachy.

Nemocnice v Prešovskom kraji hospitalizovali takmer 20-krát viac detí, ako vlani. Situáciu v regióne komplikuje skutočnosť, že pribúda tiež počet nakazených dospelých. Aj v Prešovskom kraji však podľa krajskej odborníčky pre infektológiu a tropickú medicínu Nataši Špilákovej prevažujú detskí pacienti.

Lekári podľa riaditeľky košickej detskej nemocnice Ingrid Urbančíkovej navrhujú, aby bolo očkovanie dvojročných detí z rizikových domácností opäť povinné. Práve očkovanie by totiž dokázalo počet prípadov účinne znížiť. V minulosti pritom takéto očkovanie bolo povinné, poznamenala Urbančíková.

Žltačka typu A postihuje okrem iného pečeň, vo veľmi komplikovaných prípadoch môže viesť až k smrti. Nákaza, na ktorej prenos stačí aj podanie rúk, najčastejšie napáda najmä deti.

Choroba už v minulosti na východnom Slovensku v niektorých osadách prerástla do epidémie. Začiatkom septembra napríklad Úrad verejného zdravotníctva upozornil, že žltačka v osadách v Medzilaborciach ohrozovala vyše 450 ľudí. Vlani sa zas v obci Lomnička pri Starej Ľubovni nakazilo vyše 260 ľudí. V regióne vtedy vyhlásili mimoriadny stav, pre nával pacientov museli niektoré nemocnice otvoriť provizórne infekčné oddelenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu