Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žltačka v osadách v Medzilaborciach ohrozuje vyše 450 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - V rómskych osadách v Medzilaborciach sa šíri infekcia žltačky. Hepatitídou typu A sa od marca nakazilo 69 ľudí, ohrozených je ďalších 454.

Choroba by sa tak mohla rozšíriť na takmer celú komunitu. informoval o tom dnes Úrad verejného zdravotníctva. Obyvateľom osád nariadili lekársky dohľad.

"Nákaza žltačky sa v týchto komunitách už niekoľko rokov nevyskytla, populácia preto nemá potrebné obranné protilátky," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Šramková. Lekári už v osadách pripravili zoznamy detí, ktoré budú proti žltačke očkovať.

Akútna hepatitída typu A postihuje okrem iného pečeň, jej liečba trvá niekoľko týždňov. Vo veľmi komplikovaných prípadoch môže viesť až k smrti. Nákaza najčastejšie napáda najmä deti.

Obe osady pri Medzilaborciach už od marca viackrát dezinfikovali a deratizovali. Obyvatelia osád však okolie svojich bytoviek aj po uprataní opäť znečistili, poznamenala Šramková. Lekári tiež narážali na problémy pri pokusoch o zaočkovanie detí, rodičia totiž často výzvy na lekársky úkon ignorovali. V oboch osadách žije spolu približne 550 ľudí.

Žltačka na východnom Slovensku medzi rómskymi komunitami v minulosti prerástla aj do epidémií. Vlani sa napríklad chorobou v obci Lomnička pri Starej Ľubovni nakazilo vyše 260 ľudí. V regióne vtedy vyhlásili mimoriadny stav, pre nával pacientov museli niektoré nemocnice otvoriť provizórne infekčné oddelenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu