Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Prešove sa šíri choroba špinavých rúk - žltačka typu A

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PREŠOV – Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove dnes vydala informáciu o náraste ochorení na vírusovú hepatitídu typu A v regióne.

Hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopárová zverejnila, že je u nich na infekčnom oddelení 38 pacientov s touto diagnózou. Od začiatku roka tu prijali 273 pacientov so žltačkou z okresov Prešov, Sabinov a Bardejov. Išlo o ľudí z 29 obcí, najviac pacientov bolo z Ostrovian, Jarovníc, Rokycian, Lesíčka a z Prešova.

V prvých mesiacoch roka sa počty infikovaných hospitalizovaných pacientov pohybovali okolo 20, v máji ich bolo 25, v letných mesiacoch tento počet vzrástol o viac ako 100 percent - v júni ich bolo 58, v júli 56, v auguste 62.

V tlačovej správe sa uvádza, že podľa vyjadrenia krajskej odborníčky pre infektológiu, primárky infekčného oddelenia Nataše Špilákovej nemožno byť k tomuto stavu ľahostajný. „Nejde o epidémiu žltačky v podobe, aká bola pred rokom v Lomničke, ale treba upozorniť verejnosť na to, že žltačka sa pomaly šíri. Je preto dôležité dbať na prevenciu. Situácia vznikla v dôsledku nízkeho hygienicko-epidemiologického štandardu v zónach, kde žijú ľudia v zlých sociálno-ekonomických podmienkach, v osadách s absenciou kanalizácie a pitnej vody,“ uviedla. V niektorých obciach infekcia pretrváva celé mesiace.

Žltačka typu A je ochorenie, ktorému sa hovorí aj choroba špinavých rúk. Inkubačná lehota je 15 až 60 dní. Zdrojom nákazy je chorý človek počas prvých dvoch týždňov ochorenia alebo na konci inkubačnej lehoty. „Takýto pacient vylučuje vírusy, ktoré spôsobujú žltačku typu A stolicou. Prenos sa môže uskutočniť aj infikovanou vodou, či potravinami,“ upozorňuje primárka. Nakazený nemusí na sebe zbadať žiadne príznaky. Tie môžu byť ešte pred ožltnutím podobné chrípke, ale prejavia sa nechutenstvom, bolesťou brucha, hnačkou, či vracaním. Komplikácie nebývajú také vážne, ako pri žltačke typu B a C. Dôležité je vedieť, že ak človek dostane žltačku typu A raz, telo si začne vytvárať protilátky a získa trvalú imunitu. Proti ochoreniu sa dá očkovať, sérum tak vytvára v tele celoživotnú ochranu.

Podľa Špilákovej najjednoduchším spôsobom, ako chorobe predchádzať, je dodržiavanie hygienických pravidiel. Riziko hrozí vo verejných priestoroch. Dôležité je umývanie rúk, umývanie tepelne nespracovaných potravín, používanie neškodnej pitnej vody, dodržiavanie hygienických pravidiel pri stravovaní. Šírenie ochorenia je bežné v rodine, školských a predškolských kolektívoch a sociálnych zariadeniach. Občan je povinný, pokiaľ zachytí pacienta s diagnózou žltačky, ohlásiť takýto prípad na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. V kompetencii epidemiológa je zabezpečiť vyšetrenie rodinných kontaktov a očkovať, píše sa vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu