Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žltačka straší v rómskych osadách na východe

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – So žltačkou typu A bojujú na východe Slovenska viaceré regióny, "choroba špinavých rúk“ prepukla hlavne v rómskych osadách v okresoch Sabinov a Prešova a prevažne postihuje deti v predškolskom veku.

Od začiatku roka eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove 135 potvrdených prípadov žltačky v okrese Sabinov a 86 pacientov pochádza z okresu Prešov. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove Drahoslava Skopárová, k dnešnému dňu majú na infekčnom oddelení so žltačkou 35 pacientov, z toho 24 detí do 18 rokov. V auguste prepustili 55 pacientov s touto diagnózou, v septembri zatiaľ desať.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie prešovského regionálneho úradu Slávky Zakuťanskej v najväčšej rómskej osade na Slovensku v Jarovniciach zaznamenali od začiatku roka 81 prípadov žltačky. V Ostrovanoch prepukla žltačka v auguste, kde zistili v priebehu niekoľkých dní 26 ochorení hlavne u detí vo veku od troch do piatich rokov. V Lesíčku evidujú 14 pacientov so žltačkou, v Rokycanoch 11, vo Svini desať.

Žltačka sa môže objaviť až do 50 dní od posledného kontaktu s nakazeným, preto v niektorých osadách prakticky pretrváva po celý rok a zvykne sa pravidelne opakovať v päťročných cykloch. Tejto diagnóze nahráva nízka hygiena a problémy s pitnou vodou. Epidemiologička vidí najefektívnejšie riešenie v očkovaní dvojročných detí v ohrozených lokalitách. Problémom je, kto sérum zaplatí. Zdravotné poisťovne očkovacie látky preplácajú až po vypuknutí epidémie.

Podľa Zakuťanskej je to postavené úplne na hlavu, lebo očkovanie je preventívnou záležitosťou. Po prepuknutí epidémie poisťovňa zaplatí očkovanie nielen chorým, ale všetkým ohrozeným, súčasne hradí hospitalizáciu pacientov na infekčnom oddelení. Pri epidémii môže vzniknúť aj problém s počtom lôžok na oddelení a ďalšie náklady s ich prevozom do iných nemocníc.

Výskyt žltačky v okresoch Prešov a Sabinov v tomto roku vníma Zakuťanská ako intenzívnejší v porovnaní s rokmi predchádzajúcimi. „Som tu 25 rokov, ale takéto počty sme asi ešte nemali. Zatiaľ je žltačka lokalizovaná, dúfajme, že so začiatkom školského roku sa nerozšíri,“ uviedla epidemiologička. Ako perličku uviedla, že po nariadení očkovania v Ostrovanoch extrémisti zvolali demonštráciu v susedných Šarišských Michaľanoch. Rómske matky s deťmi ušli a na očkovanie neprišli. Museli ho robiť v náhradnom termíne.

Ako preventívne opatrenie radí majoritnej spoločnosti zainvestovať do očkovacej látky - hlavne u detí. Vyhláška v tomto prípade nemyslí ani na učiteľov s vysokým počtom detí z rómskych osád, ktoré sú vystavení riziku nákazy prakticky každý deň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu