Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepriateľským činom roka je utajovanie zmluvy o diaľničnom mýte

Generálny riaditeľ NDS Igor Choma
Generálny riaditeľ NDS Igor Choma (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nepriateľským činom roka bolo utajovanie zmluvy o diaľničnom mýte.

Vyplýva to z výsledkov súťaže INFOčin roka, ktorú vyhlásila s ďalšími partnermi Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation. Negatívne ocenenie za to dostali ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií s Národnou diaľničnou spoločnosťou. Informovala o tom Viktória Mlynarčíková z nadácie.

V tendri na dodávku a prevádzku elektronického systému výberu mýta uspela firma SkyToll, ktorú založili členovia konzorcia Ibertax - SanToll. Súťaž vyhrali s najvyššou ponukou okolo 852 miliónov eur. Národná diaľničná spoločnosť zmluvu zverejnila až po tlaku médií, opozície a po súhlase víťaza súťaže so sprístupnením jej obsahu.

Druhá cena súvisí s pokračovaním kauzy odmietnutia sprístupniť zvukový záznam z prvého rokovania kabinetu Roberta Fica z júla 2006, za ktorú v súťaži získali pred tromi rokmi tretie miesto traja pracovníci z Úradu vlády. Tento rok získal cenu Krajský súd v Bratislave za rozsudok, ktorým zamietol žalobu proti Úradu vlády.

Tretie ocenenie - nepriateľský čin roka dostal za utajovanie informácií o cene a množstve emisných kvót vo vlaňajšom predaji bývalý minister životného prostredia Viliam Turský. Kauza predaja emisií stála hlavy dvoch ministrov životného prostredia, ktorých nominovala SNS. Opozícia vláde vyčíta, že voľné kvóty predala americkej firme v porovnaní s okolitými štátmi pod cenu a SR tak prišla minimálne o 66 mil. eur.

Medzi negatívnymi nomináciami bol aj rezort výstavby a regionálneho rozvoja, Obecný úrad Zemianska Olča, bratislavský magistrát, mestská časť Bratislava - Rača a mesto Košice. Vysvetlenia k ich nomináciám nájdu záujemcovia na internetovej stránke nadácie, ktorá v súťaži hodnotí, ako sa úrady riadia zákonom o slobodnom prístupe k informáciám a či informácie poskytujú na dostatočnej úrovni.

Nadácia vybrala aj Priateľský čin roka. Za prehľadnejšiu a modernejšiu internetovú stránku, rozšírenú o anglickú verziu a sprístupnenie pre zrakovo postihnutých občanov ho získalo mesto Žilina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu