Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tender na záchranky bol v rozpore so zákonom, tvrdí právnik

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva vyberalo budúcich prevádzkovateľov záchraniek v rozpore so zákonom, pretože od uchádzačov chcelo dokumenty, ktoré norma nevyžaduje. Pred novinármi to dnes vyhlásil právnik Marek Benedik zastupujúci neúspešných žiadateľov o licencie. Tender by podľa neho mal byť zrušený, v opačnom prípade ho napadnú na súde.

Ministerstvo reagovalo, že obvinenia o porušení zákona sú vykonštruované. Výberové konanie na prevádzku záchraniek vypísalo ministerstvo preto, lebo končí platnosť štvorročných licencií terajších záchranárov. Súčasné pravidlá výberu zaviedol predchádzajúci minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Čelil vtedy kritike za údajne netransparentné rozhodovanie, pretože v tendri neuspeli viaceré nemocnice.

Záchranky sa pritom považovali za "lukratívnu" časť zdravotníctva pre údajne príliš štedré príjmy. V súčasnosti vyčítajú nejasné pravidlá výberu poskytovateľov rýchlej zdravotnej služby niektorí záchranári združení v Asociácii poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby.

"Výberové konanie prebehlo na základe podmienok, ktoré sú v rozpore so zákonom," povedal Benedik. Ministerstvo totiž žiadalo od uchádzačov napríklad projekt budúceho fungovania staníc záchraniek, poznamenal. Tvrdil, že zákon však takýto dokument nevyžaduje. Na námietku, že rovnaký projekt museli predložiť uchádzači o licencie aj v minulosti, odpovedal, že to nemení fakt, že v zákone takáto podmienka uvedená nie je.

Ak ministerstvo výberové konanie nezruší, napadnú ho neúspešní záujemcovia na súde, vyhlásil Benedik. K rovnakému záveru podľa predstaviteľov asociácie dospela aj ďalšia právnická kancelária, ktorú oslovili.

"MZ je prekvapené, že pánom z asociácie neprekážalo pred štyrmi rokmi začať s prevádzkou rýchlej zdravotnej služby na základe presne tých istých podmienok, ktoré dnes kritizovali," reagovala na Benedikove vyjadrenia vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Nespokojných členov asociácie obvinila z "nenásytnosti".

Benedik povedal, že rozhodnutie ministerstva počas pôsobenia Zajaca mohli napadnúť len neúspešní žiadatelia. Úspešní záujemcovia podľa neho nemali tendru čo vytknúť. Naznačil, že ak by sa voči výsledku výberového konania ohradili uchádzači o licencie už v minulosti, zrejme by sa odhalilo, že už vtedy určilo ministerstvo podmienky tendra nad rámec zákona.

Právnik kritizoval aj postup ministerstva voči žiadosti neúspešných žiadateľov o nahliadnutie do spisu o výberovom konaní. Úrad im to zatiaľ neumožnil a odvolal sa okrem iného aj na tridsaťdňovú lehotu, ktorú vraj má na sprístupnenie dokumentu. Podľa ministerstva to umožňuje zákon o správnom konaní.

Benedik však upozornil, že v časti zákona zaoberajúcej sa nahliadaním do spisov žiadne lehoty uvedené nie sú. Ministerstvo zatiaľ rozhodlo o prevádzkovateľoch asi tretiny z 270 plánovaných staníc záchraniek, uspela napríklad štátna Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava. Medzi úspešnými záujemcami o prevádzku záchraniek je aj Falck Záchranná, ktorá je zároveň členom asociácie. Obvinila vedenie asociácie, že združenie zneužilo na vlastné ciele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu