Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obnova procesu v kauze Tupý zostáva otázna

Pietna spomienka na Daniela Tupého v Prešove
Pietna spomienka na Daniela Tupého v Prešove (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opätovné obnovenie súdneho procesu v prípade doteraz nepotrestanej vraždy Daniela Tupého zostáva zatiaľ otázne. Polícia má síce nové informácie, nie sú však v polohe dôkazov. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pritom už po vynesení oslobodzujúceho verdiktu tvrdil, že polícia má nové informácie. Prokuratúra pre nedostatok nových dôkazov pred časom stiahla skoršie odvolanie.

Vysokoškolák Tupý sa stal obeťou útoku v novembri 2005, súd zamietol obžalobu pre nedostatok dôkazov. Pôvodne boli z vraždy podozriví neonacisti, pred súd sa napokon postavili osoby údajne blízke podsvetiu.

"Pre nás sa nič nemení, my pokračujeme na prípade ďalej aj s novými zaujímavými informáciami, ktoré potrebujeme sprocesniť," tvrdil Tomáš. O aký druh informácii ide, odmietol komentovať. Zároveň poznamenal, že po predložení relevantných dôkazov možno požiadať o obnovu konania. Kedy tak bude možné urobiť, nepovedal. "Závisí to aj od ochoty ďalších ľudí vypovedať," dodal. Súd pritom oslobodil obžalovaných aj pre nedôveryhodné výpovede svedkov. Tomáš ubezpečil, že vyšetrovatelia majú k dispozícii aj "iný typ informácií ako len výsluchy svedkov".

Pre nedostatok nových dôkazov stiahla nedávno svoje odvolanie aj prokuratúra. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka pripomenul, že na hlavnom pojednávaní všetci traja korunní utajovaní svedkovia zmenili výpovede. "Za tejto situácie, keďže ani ostatné svedecké výpovede neviedli k získaniu priameho dôkazu na týchto obžalovaných, tak iná možnosť v tomto štádiu konania nebola," zdôraznil. Pri údajnom nedostatku dôkazov by sa totiž podľa neho mohlo stať, že by prokuratúra nevedela zdôvodniť odvolanie. "Ja nepripustím, aby sa prokurátori znemožňovali pred krajským súdom len na základe toho, že si to niekto želá," dodal. Potvrdil Tomášove informácie, že vyšetrovanie pokračuje. Naznačil, že polícia vykonáva úkony súvisiace so stotožnením osoby, ktorá by mala mať takú istú DNA, ako sa našla na boxeri, ktorý údajne použili páchatelia pri útoku.

Bratislavský okresný súd v júni oslobodil piatich mužov, ktorí boli obžalovaní z útoku na vysokoškoláka Tupého a jeho kamarátov. Podľa senátu sa totiž nepodarilo dokázať, že skutok spáchali obžalovaní. Polícia z útoku na študenta pôvodne podozrievala neonacistov, čo vyvolalo protesty verejnosti proti extrémizmu. Vinníkov sa jej však nedarilo nájsť. Neskôr kriminalisti zriadili špeciálny vyšetrovací tím a našli svedkov. Následne prokuratúra z útoku obžalovala mužov, ktorí podľa nej boli blízki bratislavskému podsvetiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu