Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fico zvažuje ministerstvo energetiky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico uvažuje nad vznikom nového ministerstva energetiky. Ako premiér uviedol na tlačovej besede po neformálnom summite Európskej rady, ministerstvo energetiky by mohlo vzniknúť na úkor niektorého z doterajších ministerstiev.

"Len tak zo zaujímavosti by som uviedol, ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia by sa mali zlúčiť. Na druhej strane ale uvažujeme, že sú niektoré rezorty, ktoré potrebujú posilnenie, napríklad energetika. Možno sa rozhodneme, že na úkor niektorého ministerstva vybudujeme silné ministerstvo energetiky, ktoré bude mať pod kontrolou všetko to, čo štát kontroluje v oblasti energetiky," povedal Fico.

Premiér potvrdil záujem súčasnej vlády zrušiť, či zlúčiť niektoré ministerstvá. "Agenda zlučovania ministerstiev je naplánovaná tak, aby nadobudla účinnosť hneď po tom, ako vznikne nová vláda v júli 2010," dodal Fico. Systém zlučovania ministerstiev by mal byť známy do konca roka. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády minister financií Ján Počiatek, v súčasnosti je už jasné, že niektoré ministerstvá nepotrebujú samostatnú existenciu. "Do konca roka prídeme s návrhom na to, ako zlučovať jednotlivé ministerstvá, ktoré organizácie pravdepodobne už v budúcnosti nebude potrebné zachovávať v podobe v akej sú dnes, čiže taká veľká reštrukturalizácia celej štátnej správy," povedal Počiatek.

Minister zatiaľ nekonkretizoval, ktoré ministerstvá by sa mohli zlúčiť, a koľko by tým krokom Slovensko mohlo ušetriť. "Uvidíme koľko ministerstiev budeme môcť zlúčiť, o koľko ľudí menej to bude môcť obnášať. To všetko ešte čaká na analýzy. Nie je to jednoduchá zmena, pretože desiatky rokov tu fungovali ministerstvá v štruktúre, v akej fungujú stále dnes, čiže doba kamenná. Myslím si, že úspory budú rádovo v miliardách. Dôjde hlavne k veľkému zefektívneniu činnosti ministerstiev," konštatoval Počiatek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu