Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Fico: Bulvár o mne píše humus, pritvrdíme zákon

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Koalícia sa bude asi opäť zaoberať tlačovým zákonom. Premiéra nahnevali články o jeho synovi a mame. Podľa premiéra sa jeho meno v tlači používa ako spojka medzi slovami, noviny sa na ňom „odbavujú“ permanentne.

"Praktiky slovenskej tlače a osobitne bulváru prekračujú hranice etiky a normálneho správania,“ uviedol Fico.

Chce skrátiť zákonnú lehotu, v ktorej musia noviny uverejniť odpoveď z troch na dva dni a počas predvolebnej kampane na jeden deň. Ďalej premiér chce, aby sa pokuty za neuverejnenie odpovede neriešili súdnou cestou, ale automaticky pri nedodržaní tohto opatrenia.

Fico tvrdí, že novinári sa mu najnovšie hrabú aj v odpadkovom koši, aby zistili, či jedol tresku, alebo pil víno. Dokonca majú pokyny, aby ho nafotili aj pri prechádzkach so psom, či po ňom uprace. Fico doteraz súdne žaloby na noviny vyhrával a mieni v tom aj pokračovať. Kritika sa týka len tlače, elektronické média sú podľa neho v pohode. Tie však vyzýva, aby neuverejňovali upútavky na bulvárnu tlač, lebo sa bude brániť aj proti tomu.

Premiéra nahnevali najmä dva novinové príspevky. Jeden z nich sa týka štúdia jeho syna na súkromnom osemročnom gymnáziu s vyučovaním angličtiny. Autor tvrdil, že sa za štúdium platí približne 900 eur mesačne. Fico tvrdí, že on platí 89 eur. Na novinársku otázku, prečo to tvrdí, keď škola na internetovej stránke uvádza mesačný poplatok za štúdium 890 eur, odpovedal, že on má zmluvu na sumu, ktorú povedal a s takou vysokou by nesúhlasil.

Druhý materiál sa týkal jeho mamy, o ktorej noviny písali, že sa zúčastnila na slávnostnej večeri. Podľa Fica ale bola hospitalizovaná v nemocnici.

"Toto je už humus," konštatoval Fico, a autorku označil novinárskou ťapou.

Slovenský syndikát novinárov víta snahu otvoriť tlačový zákon. Chýba mu napríklad ochrana novinárov, či definícia cenzúry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu