Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nástenkový tender už prešetruje polícia, píše SME

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Kontroverzný tender ministerstva výstavby za 119,5 milióna eur (3,6 miliardy Sk) začala vyšetrovať polícia. Podozriví z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní sú pracovníci ministerstva, napísal v utorok denník Sme na svojej internetovej stránke.

Súťaž, ktorú vyhralo konzorcium firiem údajne blízkych vládnej SNS, stála kreslo bývalého ministra výstavby Mariana Janušeka (nominant SNS). Ministerstvo výstavby sa však ešte v máji dohodlo s víťazom na ukončení kontraktu, časť peňazí, podľa Sme asi 350 miliónov korún (11,6 milióna eur), mu však už bola dovtedy vyplatená. Náklady mala pôvodne preplatiť Európska únia, ktorá to však odmietla a zákazku začala skúmať.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmietol bližšie uviesť, kto je v prípade hlavným podozrivým. "Osoby na ministerstve," povedal.

Denník pripomenul, že štatutárom ministerstva je podľa zákona minister. Základnú zmluvu s víťazom tendra podpísal Janušek. V kresle ministra výstavby ho nahradil Igor Štefanov (nominant SNS), ktorý ešte ako úradník na ministerstve podpisoval niektoré údajne predražené faktúry od firiem víťazného konzorcia, poznamenalo Sme.

Kritici tendra na služby súvisiace s fondmi EÚ upozornili tiež na to, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Okrem víťazného konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil. Ministerstvo svoj postup v tendri obhajovalo, pochybenia však zistil Najvyšší kontrolný úrad, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu