Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Markíza má platiť 33 tisíc za reportáž o dobodanej žene

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Televízia Markíza má zaplatiť pokutu 33.000 eur (994.158 Sk) za príspevok, v ktorom informovala o dobodanej žene.

Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu totiž zasiahla do jej ľudskej dôstojnosti. Ženinu tvár síce neukázali, podľa hovorcu rady Ľuboša Kukliša ju však ľudia mohli identifikovať. Podobne rada televíziu potrestala aj za odvysielanie záberov zomierajúceho šoféra.

Najsledovanejšia televízia koncom marca v spravodajskej relácii Dnes odvysielala príspevok o tom, že v trnavskej nemocnici leží zranená 49-ročná žena z obce Bučany. S kuchynským nožom si vraj bodla do brucha sama, susedia však tvrdili, že mohla byť aj obeťou domáceho násilia. V príspevku ženu neukázali, snímali však dom, kde žila. "Z tých obrazov a informácií bola identifikovateľná, čo mohlo mať dehonestujúci charakter," povedal Kukliš.

V poslednom období sa podľa rady na obrazovkách zvýšil počet reportáží, zasahujúcich do ľudskej dôstojnosti. Televízie totiž pridali ďalšie večerné spravodajské relácie, čím sa zvýšil aj počet príspevkov o kriminalite a nešťastiach. Markíza už koncom roka 2007 dostala súhrnnú pokutu 4,2 milióna Sk (139.414 eur) za reportáže, v ktorých ukázala zomierajúceho vodiča havarovanej dodávky. Rada jej uložila jeden z najvyšších finančných trestov v oblasti spravodajstva a publicistiky aj preto, že muža, ktorého vyberali z auta a oživovali, bolo možné identifikovať.

Minulý rok rada televízie 20-krát pokutovala za zábery, ktoré podľa nej porušili ľudskú dôstojnosť, alebo ich nemali vidieť deti. Televízie tak majú zaplatiť 7,21 milióna Sk (239.328 eur). Celkovo rada vlani udelila pokuty za vyše 8,94 milióna Sk (takmer 296.753 eur). Ani hrozba pokuty však podľa skoršieho vyjadrenia predsedu rady Miloša Mistríka nezabráni odvysielať zábery, ktoré televízia považuje za atraktívne. Vysielatelia pritom často proti pokutám protestujú a odvolávajú sa na súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu