Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda sa podľa Mostu snaží koncentrovať moc

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda chce pripravovanou reformou daňových úradov koncentrovať moc do rúk štátnych úradníkov. Konštatujú to nezaradení poslanci NR SR, členovia strany Most-Híd.

"Považujeme za neprijateľné, aby o tom, kde budú a kde nebudú pracoviská daňových úradov, rozhodoval jeden štátny úradník. Nie je opodstatnená takáto koncentrácia moci," konštatoval v utorok na tlačovej besede podpredseda strany Zsolt Simon.

Vzhľadom na navrhovanú účinnosť zákona o orgánoch štátnej správy v oblastí daní a poplatkov až od roku 2012 chcú členovia strany Most-Híd v parlamente navrhnúť vypustenie tohto návrhu zákona z programu aktuálnej schôdze s tým, že poslanci by sa ním mal zaoberať až po budúcoročných parlamentných voľbách.

Rezort financií však tvrdenia predstaviteľov strany Most-Híd odmieta. "Reforma daňových úradov je nevyhnutná a zároveň významná súčasť programu Unitas, ktorého cieľom je zefektívnenie štátnej správy a zjednodušenie administratívy pre občanov," konštatoval hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Zároveň dodal, že prípadné odloženie schválenia pripravenej legislatívy by malo za následok odloženie celého programu zjednotenia daní, ciel a odvodov.

V návrhu nového zákona o daňových orgánoch navrhuje rezort financií zrušiť pracoviská daňového riaditeľstva a zriadiť osem daňových úradov v sídle kraja a daňový úrad pre vybrané daňové subjekty s celoslovenskou pôsobnosťou. "Zrušením pracovísk daňového riaditeľstva by malo dôjsť k zrýchleniu riadiacich a rozhodovacích procesov a k efektívnejšiemu prenosu informácií priamo od centra k výkonu správy daní," predpokladá rezort financií.

Optimalizovať štruktúru daňových úradov chce rezort financií v rámci pripravovanej reformy, ktorej cieľom je zjednotiť výber daní, ciel a odvodov. Rezort už pripravil aj dva nové návrhy zákonov, ktoré v súčasnosti čakajú na schválenie parlamentom. Oba zákony, ktoré upravujú pôsobnosť daňových orgánov ako aj samotnú správu daní, by mali nadobudnúť účinnosť od začiatku roka 2012. V prvej fáze reformy ministerstvo navrhuje najskôr uskutočniť reformu daňovej správy a vypracovanie príslušnej legislatívy a až následne zlúčiť daňovú a colnú správu. Podľa stanoveného harmonogramu by sa to malo podariť k začiatku roka 2013.

Koncepciu reformy daňovej a colnej správy s výhľadom zjednotenia výberu daní, ciel a poistných odvodov schválila vláda Roberta Fica ešte v máji minulého roka. Autorom koncepcie je rezort financií, ktorý chce zmeniť daňovú a colnú správu tak, aby bola efektívnejšia v zmysle zníženia vlastných nákladov, účinnejšia z pohľadu výberu štátnych príjmov a zároveň orientovaná na klientov s cieľom zjednodušenia procesov a odstránenia nadbytočnej byrokracie a záťaže.

Celá reforma je rozvrhnutá na dve fázy. V prvej fáze pod názvom UNITAS I. by sa mala zlúčiť daňová a colná správa a taktiež by sa mal vytvoriť systém riadenia a organizovania výberu štátnych príjmov prostredníctvom novej Finančnej správy SR. Zjednotenie výberu daní a ciel by tak malo byť reálne od začiatku roka 2013. V druhej fáze UNITAS II. predpokladá rezort financií zjednotenie výberu všetkých odvodov do jediného miesta výberu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu