Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jazykový zákon pôjde do amerického Kongresu

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA – Jazykový zákon stále provokuje SMK. Delegácia strany sa chystá lobovať proti jazykovému zákonu v USA. Maďarská lobby sa snaží presadiť, aby americký Kongres schválil rezolúciu, ktorá slovenský jazykový zákon odsúdi.

Šéf SMK Pál Csáky potvrdil, že s predstaviteľmi amerických Maďarov hovoril a už má pozvanie na cestu delegácie strany do USA.

"Dúfam, že ďalším krokom bude vypočutie v zahraničnom výbore Snemovne reprezentantov. Ak slovenská vláda svoje stanovisko k novele nezmení, prídu na rad odborníci s argumentmi, že Slovensko porušilo medzinárodné dohody," povedal pre TA3 Max Teleki z Maďarsko-americkej koalície.

Lobisti už podľa neho stihli informovať "niektorých kongresmanov". Rozhodnutie SMK poslať do USA svoju delegáciu považuje minister kultúry Marek Maďarič za bezprecedentnú kampaň a snahu vyviesť do zahraničia klamstvá o jazykovom zákone. Nevylučuje preto, že táto iniciatíva bude mať diplomatickú dohru.

Vyzval slovenských politikov maďarskej národnosti, aby verejne odvolali "neuveriteľné klamstvá" o novom jazykovom zákone.

"Buďte lojálni voči Slovenskej republike," vyzval.

Csáky odmietol, že by klamal niekde o jazykovom zákone a vyprosuje si od Maďariča, aby ho obviňoval z nelojálnosti voči Slovenskej republike.

"Pán Maďarič je zdanlivo tak mlado vyzerajúci človek, ale názory má dvestoročné, staré," konštatoval Csáky.

Csáky povedal, že niektorí podnikatelia už svojim zamestnancom povedali, aby sa medzi sebou nebavili v jazyku menšiny. I keď podľa Csákyho vedia, že za to pokuta nehrozí priamo tým ľuďom, majú vraj obavy, aby ju nedostala firma.

"Zákon vtlačil do spoločnosti atmosféru strachu," tvrdí Csáky.

Minister Maďarič s tým nesúhlasí, podľa neho túto situáciu spôsobili politici maďarskej národnosti "strašením" ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu