Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SNS začala petíciu na podporu jazykového zákona

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA - Vládna Slovenská národná strana dnes odštartovala petíciu na podporu jazykového zákona. Národniari tak chcú reagovať na protesty Maďarska a maďarskej menšiny na Slovensku proti právnej norme, ktorá napríklad umožní udeľovať pokuty za nepoužívanie slovenčiny na úradoch.

SNS v petícii od ľudí žiada aj podporu pre preskúmanie časti školského zákona, ktorá sa týka zemepisných názvov. Zaoberať by sa ňou mal Ústavný súd, podanie má pripraviť Národná rada. "Slovenská národná strana reaguje na to, čo sa môže nazvať jedine stupňujúci sa tlak politikov Strany maďarskej koalície a v rovnom šíku s nimi stoja aj politici strany Most, len tí to robia trošku zákernejšími spôsobmi," vyhlásila podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

"Dúfame, že slovenský národ sa zobudí a povie nie tejto zlovôli," dodal predseda strany Ján Slota. Heslom petície je Na Slovensku po slovensky, preto v nej ľudia majú podporiť aj otvorenie otázky písania zemepisných názvov. V minulosti totiž ministerstvo školstva na čele s nominantom SNS Jánom Mikolajom presadilo, aby maďarské pomenovania riek či miest v učebniciach pre maďarské školy na Slovensku nahradili slovenské výrazy.

Väčšina škôl s maďarským vyučovacím jazykom potom ministerstvu vrátila učebnice vlastivedy. Parlament napokon s podporou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD súhlasil, aby za maďarským zemepisným názvom v texte nasledoval slovenský výraz. Novela zákona o štátnom jazyku, ktorá je účinná od septembra, nariaďuje, aby sa na všetkých úradoch a vo verejnom styku hovorilo po slovensky.

V slovenčine musia byť aj všetky verejné oznamy, inak inštitúciám hrozia pokuty. Parlament sa petíciou bude zaoberať, ak sa zozbiera najmenej 100.000 platných podpisov. Prvými dvadsiatimi podpismi hneď v úvode kampane prispeli zástupcovia SNS. Schválenie zmien prispelo k zvýšeniu napätia v dlhodobo komplikovaných slovensko-maďarských vzťahoch.

Maďarský prezident László Sólyom vyhlásil, že by slovenskí Maďari mali mať na úradoch zaručenú komunikáciu vo vlastnom jazyku. Protest proti novele podpísalo aj 21 maďarských osobností. Kritizovala ju opozičná SMK, ktorá zastupuje záujmy maďarskej menšiny na Slovensku a na jej utorkovom proteste v Dunajskej Strede sa zúčastnili tisícky ľudí.

Kampaň proti zmenám spustila nová strana Most-Híd. "Je treba dať odpoveď na preplnený štadión v Dunajskej Strede, na tie provokácie, ktoré sa sypú hlavne zo strany oficiálnych predstaviteľov Maďarskej republiky, provokáciu prezidenta a ohováranie Slovenska v Európskej únii," vyhlásila Belousovová. Podpisy pod petíciu proti zákonu naopak zbierajú maďarské organizácie na Slovensku. Podľa predsedu SMK Pála Csákyho plánujú vyzbierať viac ako 30.000 podpisov za to, aby menšiny naďalej mohli používať svoj jazyk aj vo verejnom živote a petíciu odovzdať v europarlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu