Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Platí jazykový zákon, pokuty budú až od januára

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na všetkých úradoch sa musí hovoriť po slovensky. V štátnom jazyku majú byť všetky verejné oznamy, tabule či pozvánky a s výnimkami aj vysielanie médií. Povinnosti zavádza novela jazykového zákona.

Za jej nerešpektovanie budú hroziť pokuty 100 až 5000 eur. Ministerstvo kultúry ale nebude až do januára budúceho roka udeľovať pokuty. Povedal to minister kultúry Marek Maďarič.

"Vydáme metodický pokyn, ktorý dá jednoznačný výklad na sporné otázky. Kým nevyjde, ministerstvo kultúry bude vydávať upozornenia, nie sankcionovať," povedal Maďarič.

Pokuta bude aj po januári nasledovať po nerešpektovaní upozornenia. Jedným z prvých podnetov, ktoré bude možno ministerstvo riešiť, by mohli byť bilbordy nedávno založenej strany Most-Híd Bélu Bugára. Tá ohlásila, že bude proti zmenám v zákone protestovať kampaňou v nárečiach a jazykoch menšín žijúcich na Slovensku. Na jej plagátoch by sa mal objaviť slogan "Čo koho do toho, akým jazykom rozprávam. Chcem pracovať!", či "Co keho do teho jak ja hutorim". Maďarič však nechcel povedať, či takéto bilbordy môžu byť porušením zákona. Bugár ale vraj protestuje proti tomu v jazykovom zákone, čo predtým schválil.

"Vysoké pokuty v správnom konaní za nedodržanie gramatických a pravopisných pravidiel v reklame zaviedla bývalá vládna koalícia. Bolo by zábavné vidieť, ak by sa bilboardová kampaň strany Most vyhodnotila ako porušenie zákona o reklame," podčiarkol Maďarič.

Podľa ministra nie je pravda, že si ľudia budú musieť prerábať náhrobky do spisovnej slovenčiny, či nebudú môcť mať sobáš v menšinovom jazyku. Tvrdil tiež, že zákon nebude trestať súkromné osoby, ale inštitúcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu