Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pokuty za porušovanie jazykového zákona budú až od januára

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry nebude až do januára budúceho roka udeľovať pokuty za porušenie jazykového zákona. Povedal to dnes minister kultúry Marek Maďarič.

K novele zákona, ktorá má od utorka posilniť postavenie slovenčiny, plánuje ešte úrad vydať upresnenie. Zákon počíta so sankciami 100 až 5000 eur (od 3013 do 150.630 Sk).

Proti zmenám protestovali najmä zástupcovia maďarskej menšiny na Slovensku. "Vydáme metodický pokyn, ktorý dá jednoznačný výklad na sporné otázky. Kým nevyjde, ministerstvo kultúry bude vydávať upozornenia, nie sankcionovať," povedal dnes novinárom Maďarič.

Pokuta bude aj po januári nasledovať po nerešpektovaní upozornenia. Jedným z prvých podnetov, ktoré bude možno ministerstvo riešiť, by mohli byť bilbordy nedávno založenej strany Most-Híd Bélu Bugára. Tá ohlásila, že bude proti zmenám v zákone protestovať kampaňou v nárečiach a jazykoch menšín žijúcich na Slovensku.

Na jej plagátoch by sa mal objaviť slogan "Čo koho do toho, akým jazykom rozprávam. Chcem pracovať!". Maďarič však nechcel povedať, či takéto bilbordy môžu byť porušením zákona. Právna norma zavedie od septembra povinnosť používať na úradoch a oficiálnych informačných materiáloch slovenčinu, preklad do iného jazyka k nim môže byť pripojený.

Podľa ministra sa nesprávne informácie o dopadoch zákona objavovali najmä zo strany zástupcov maďarskej menšiny na Slovensku a predstaviteľov Maďarska. Napríklad podľa neho nie je pravda, že si ľudia budú musieť prerábať náhrobky do spisovnej slovenčiny, či nebudú môcť mať sobáš v menšinovom jazyku. Tvrdil tiež, že zákon nebude trestať súkromné osoby, ale inštitúcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu