Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Za sociálne dávky si Martinčania tabak či alkohol už nekúpia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MARTIN - Mesto Martin bude od septembra vyplácať jednorazové dávky sociálnej pomoci a prídavku na dieťa prostredníctvom ceninových poukážok. Za tie sa totiž nedá kúpiť alkohol ani cigarety.

"Rozhodnutie zmeniť poskytovanie sociálnych dávok z mestského úradu padlo potom, čo som sa na vlastné oči presvedčil, ako sa dávky zneužívajú a často sa za ne nakupoval alkohol či tabakové výrobky. Preto sme sa ako druhé mesto na Slovensku rozhodli od septembra zaviesť ceninové poukážky, za ktoré sa dajú nakúpiť len potraviny, ošatenie, obuv, školské a hygienické potreby," vysvetlil martinský primátor Andrej Hrnčiar, prečo mesto pristúpilo k tomuto opatreniu. Ceninové poukážky bude mesto Martin vydávať od 1. septembra svojim občanom pri poskytovaní jednorazových dávok sociálnej pomoci a pri vyplácaní prídavku na dieťa prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu. Doteraz bola schválená suma dávky alebo prídavku na dieťa vyplácaná v hotovosti.

Podľa vedenia mesta zmena formy vyplácania dávok zabezpečí ich účelnejšie využitie a zároveň jej prijímateľom uľahčí život. Tí totiž doteraz museli dodatočne predkladať doklady o použití prevzatých finančných prostriedkov. "Keďže za poukážky nakúpia už len vybrané druhy tovaru táto povinnosť poberateľom dávok odpadá," uviedol hovorca mesta Jozef Petráš. Mesto Martin uzatvorilo zmluvu o zabezpečení dodávania ceninových poukážok DOXX Plus s firmou DOXX stravné lístky, s.r.o. Žilina v nominálnej hodnote 20 EUR a 5 EUR.

"Použiť sa dajú na nákup vybraných tovarov v Hypermarkete Tesco v Martine. Mesto nakúpilo 1200 kusov poukážok v celkovej hodnote 15 000 eur," informoval Petráš. Ako ďalej dodal, v prípade, že táto čiastka nebude postačovať, bude mesto objednávať poukážky priebežne počas roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu