Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rómske osady sa rozrastajú aj vďaka vyšším dávkam

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Rómske osady, v ktorých žijú desaťtisíce ľudí odkázaných na štátne dávky, sa podľa starostov rozrastajú. Prispeli k tomu vraj aj vyššie príspevky pri narodení dieťaťa, ktoré presadila súčasná vláda.

Jednorazová finančná pomoc zhruba 830 eur (25.000 Sk) pre prvých troch narodených potomkov motivuje Rómov k rodičovstvu, povedali k téme oslovení starostovia. Na Slovensku žije podľa odhadov zástupcov rómskych združení v osadách a prímestských a mestských getách asi 180.000 ľudí. Často čelia nevyhovujúcej hygiene bez dodávok energií. "Ročný prírastok máme 65 až 70 detí," priblížil nárast počtu obyvateľov v rómskej komunite v obci Chminianske Jakubovany v Prešovskom kraji jej starosta Jozef Lukáč.

V súčasnosti žije v obci podľa neho asi 1500 Rómov, z nich väčšina je bez práce. "Jednoznačne pribúdajú," pridal sa aj starosta starosta Turne Peter Koscelník. Podobne reagovali aj ďalší oslovení starostovia z Prešovského kraja, kde sa nachádza asi 250 osád. Rovnaká situácia bola aj v Košickom kraji. "Pred jedenástimi rokmi bolo v obci asi 1100 Rómov, dnes je ich 2500," uviedla starostka obce Kecerovce Anna Bombárová. Rómske rodiny o veľkosti rodiny neuvažujú, ak výchovu detí nezvládnu, zveria ich detským domovom, poznamenala starostka.

Počet Rómov narastá aj v osade pri Bidovciach neďaleko Košíc, kde ich je v súčasnosti niekoľko sto. Podľa starostu obce Viliama Bača sa však najmä bohatšie rodiny snažia mať menej detí. "Pre mladých však treba osvetu a vzdelávanie," uviedol Bačo. Zvyšovanie počtu ľudí v osadách podľa starostov neustalo ani po zavedení prísnejších pravidiel na štátnu podporu detí, ktoré presadila predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu. Po rozšírení podpory súčasnou vládou však začali tehotné ženy v osadách pribúdať ešte rýchlejšie, dodali zástupcovia samospráv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu