Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rómske MVO chcú trestať Rómov za zanedbávanie výchovy

Alexander Patkoló
Alexander Patkoló

BRATISLAVA - Viaceré rómske mimovládne organizácie chcú kontrolovať, ako sa Rómovia starajú o svoje deti. Ak zistia, že zanedbávajú výchovu svojich ratolestí, chcú na rodičov podávať trestné oznámenia. Tvrdia to ministerstvá zahraničných vecí a hospodárstva v reakcii na plánovanú informačnú kampaň mesta Viedeň proti dostavbe elektrárne.

Plánujú tiež zriadiť občianske hliadky v problémových rómskych osadách s cieľom znížiť kriminalitu. Po stretnutí s policajným prezidentom Jánom Packom a vicepremiérom Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) to vyhlásil Ladislav Richter z Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít.

"Budeme podávať trestné oznámenia na rodičov, ktorí neposielajú svoje deti do škôl a zanedbávajú ich výchovu," povedal Richter. Bližšie podrobnosti, ako chcú kontrolu realizovať v praxi a kedy chcú s aktivitami v osadách začať, neuviedol. Na Slovensku je podľa Richtera asi 630 rómskych osád a viac ako 200 prímestských a mestských rómskych get, kde žije zhruba 180.000 ľudí. "Problémových je asi 100 až 150 osád," dodal.

Práve v problémových osadách plánujú rómske mimovládne organizácie vytvoriť z radov Rómov občianske hliadky, ktorých úlohou bude dozerať na poriadok v obci. Členovia hliadok by mali tiež spolupracovať so štátnou políciou. Ubezpečil, že rómske mimovládne organizácie majú záujem na dôkladnom vyšetrení kriminality páchanej príslušníkmi rómskeho etnika. "My nie sme advokáti Rómov," zdôraznil Richter. V hliadkach by podľa neho mali pôsobiť bezúhonní Rómovia so stredoškolským vzdelaním.

Zástupcovia rómskych mimovládnych organizácií však žiadajú, aby vláda navýšila počty policajtov v lokalitách s vyšším počtom príslušníkov rómskeho etnika. "Policajný prezident nám prisľúbil, že v problémových lokalitách zvýšia počty svojich ľudí o 300 až 400," tvrdil Richter.

Packa potvrdil, že na území, kde žije rómske etnikum a väčšinová populácia, navýši počty policajtov o 300. Na Slovensku už v súčasnosti pôsobí asi 230 rómskych špecialistov - policajtov. V poslednom sčítaní ľudu v roku 2001 sa k rómskej národnosti prihlásilo takmer 90.000 ľudí, skutočný počet príslušníkov rómskeho etnika žijúcich na Slovensku je však niekoľkonásobne vyšší.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu