Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gabura: Prehliadky vodičov-seniorov nech platia poisťovne

Peter Gabura
Peter Gabura

BRATISLAVA - Vodiči-seniori by si už povinné pravidelné lekárske prehliadky nemali hradiť sami, náklady by mali niesť zdravotné poisťovne.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorú chce na septembrovej schôdzi parlamentu predložiť Peter Gabura (KDH). Vodiči sú povinní podrobiť sa pravidelnej preventívnej lekárskej prehliadke najskôr dva mesiace pred dosiahnutím veku 65 rokov a najneskôr do dvoch mesiacov po dosiahnutí veku 65 rokov a následne každé dva roky.

Treba tak doplniť aj výpočet preventívnych prehliadok hradených plne na základe verejného zdravotného poistenia o kategóriu iných vodičov podľa zákona o cestnej premávke. Novela by mala začať platiť od 1. októbra.

"Návrh zákona odstraňuje diskrimináciu vodičov-seniorov, ktorí sú v súčasnosti povinní na vlastné náklady absolvovať zdravotnú prehliadku, od dovŕšenia 65. roku veku pravidelne, každé dva roky," píše Gabura v dôvodovej správe. Prehliadky sú podľa neho správne, no "táto zdravotná prehliadka však nie je rozmarom tých, čo o ňu požiadajú, ani nie je dôsledkom ich protiprávneho konania, ale je zákonnou povinnosťou, vyplývajúcou z veku. Keďže ide o ľudí, ktorí po celý život odvádzali poplatky do systému zdravotného poistenia, nie je spravodlivé, aby sa od nich požadovalo hradiť si tieto zdravotnícke výkony z vlastných zdrojov. Ide spravidla o dôchodcov, takže pre nich sa takáto povinnosť často rovná praktickému zákazu viesť motorové vozidlo, i ak sú ešte na jeho vedenie fyzicky i psychicky spôsobilí," tvrdí poslanec.

Dôchodcovia sú podľa neho diskriminovaní, pretože iné skupiny šoférov, napríklad vodiči záchrannej služby, nemusia náklady na tieto prehliadky hradiť osobne. Gabura odhaduje, že priamy dopad na rozpočty zdravotných poisťovní bude pol milióna eur ročne.

Gabura predloží aj zákon o solidarite, v ktorom navrhuje zrušiť prax, kedy štátni zamestnanci v činnej službe po tom, ako im vznikne nárok na starobný alebo predčasný starobný dôchodok, poberajú naďalej svoj plat, a zároveň začnú poberať aj dôchodok. Štátni zamestnanci si po tom, ako im vznikne nárok na dôchodok, budú môcť vybrať. Buď zostanú v činnej službe, ich životná úroveň sa nezmení, a zdroje z dôchodkového zabezpečenia prenechajú zatiaľ tým, ktorí sú na ne odkázaní, alebo odídu z činnej služby a začnú poberať príslušný dôchodok.

"Návrh zákona posilňuje solidaritu medzi ľuďmi, ktorí vykonávajú niektoré verejné funkcie a majú štátom garantované sociálne istoty, v prospech tých, ktorí tieto istoty nemajú a potrebujú čerpať prostriedky z verejných zdrojov. Navrhovaná úprava má za to, že vymedzené okruhy štátnych funkcionárov a zamestnancov sú dostatočne zabezpečené svojim základným platom, vyplývajúcim z ich pracovného zaradenia alebo verejnej funkcie. Nepotrebujú preto odčerpávať iné príjmy z verejných zdrojov, ktoré podľa súčasného právneho stavu skracujú celkový objem týchto zdrojov i na úkor tých ľudí, ktorí sú na ne plne odkázaní," vyhlasuje Gabura. Slovensko by takto podľa neho mohlo z verejných rozpočtov ušetriť približne 20 miliónov eur. Poslanec by chcel, aby zákon platil od 1. januára 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu