Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nedeľu treba svätiť, nie pracovať, tvrdí Gabura

Peter Gabura
Peter Gabura

BRATISLAVA - Aj tretím príkazom Desatora sa inšpiroval nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Gabura pri predložení návrhu zákona, podľa ktorého by Zákonník práce zakazoval pracovať v nedeľu hlavne zamestnancom obchodov. Nedeľa má byť totiž podľa poslanca zasvätená Bohu.

"Toto základné mravné pravidlo, na ktorom vyrástla celá kresťanská civilizácia učí, že šesť dní má človek pracovať a tvoriť všetky svoje diela, siedmy deň však vyhlasuje za deň Pánov," uvádza Gabura v dôvodovej správe, ktorú predložil s návrhom na júnovú schôdzu parlamentu.

Ak by prešiel Gaburov návrh, tak za prácu predavačov a predavačiek v nedeľu a vo sviatkoch, akými sú 1. január, 24. december (po 12. hodine) a 25. december, by mohli byť v budúcnosti zamestnávatelia pokutovaní. Gabura vyčíta súčasnému stavu, že zamestnanci, predovšetkým v maloobchode, sú nútení k výkonu práce počas nedele, napriek tomu, že im pracovné právo zaručuje platené pracovné voľno.

"Zamestnanci, vykonávajúci prácu v predajniach sa počas nedele nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú," konštatuje poslanec. Zastáva názor, že práca v predajniach počas nedele nie je dôležitejšia ako rodina. "V úsilí predísť komercializácii počas nedelí, ktoré sú v Európe striktne dňami pracovného voľna, navrhuje sa zákaz predaja všetkých druhov tovaru s výnimkou taxatívne uvedených tovarov," uvádza Gabura.

Podľa neho sa v pôvodných členských krajinách EÚ dodržuje zákaz práce v nedeľu. "Len v nových členských krajinách Strednej a Východnej Európy zamestnávatelia – obchodné reťazce, nedodržujú toto pravidlo," konštatuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu