Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský jazykový zákon prediskutujú experti

Podujatie otvorí prezident László Sólyom
Podujatie otvorí prezident László Sólyom (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská akadémia vied (Magyar Tudományos Akadémia; MTA) zorganizovala na 19. augusta diskusiu o používaní menšinových jazykov v susedných krajinách, predovšetkým však na Slovensku.

Agentúru MTI o tom v nedeľu informoval prezident MTA József Pálinkás. Konferenciu inicioval predseda poslaneckého klubu Aliancie slobodných demokratov János Kóka s cieľom uvoľniť napätie medzi Maďarskom a Slovenskom, ktoré vzniklo po tom, ako Bratislava prijala spornú novelu jazykového zákona. Norma by mala nadobudnúť účinnosť 1. septembra a podľa Budapešti obmedzuje právo národnostných menšín na používanie ich materinského jazyka. "Organizovaním tejto konferencie chceme vyvolať diskusiu o jazykovom zákone na expertnej úrovni. Je to jediná cesta, ako dosiahnuť zlepšenie tohto zákona a ako zabrániť tomu, aby v súčasnej podobe vstúpil do platnosti," vyhlásil Pálinkás.

Podujatie otvorí prezident László Sólyom a pozvánku na neho dostali aj predsedovia všetkých poslaneckých klubov, predseda parlamentu a šéf parlamentného výboru pre zahraničie. Na konferencii okrem vedcov zo Slovenska a Maďarska vystúpia aj odborníci z Rakúska, Chorvátska, Rumunska, Slovinska a Ukrajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu