Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podpis jazykového zákona sklamal Budapešť

Ferenc Gémesi
Ferenc Gémesi

BUDAPEŠŤ - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyjadrilo poľutovanie nad postupom slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý podpísal spornú novelu zákona o štátnom jazyku.

Ako uviedla pre tlačovú agentúru MTI hovorkyňa Zsuzsanna Mátraiová, maďarská vláda je znepokojená schválenou legislatívou, ktorá podľa nej odporuje európskym normám. Dodala, že Maďarsko je pripravené vysvetliť svoj postoj na bilaterálnych stretnutiach, ako aj na medzinárodných fórach. Najbližšou príležitosťou podľa nej môže byť budúcotýždňové stretnutie v Haagu, ktoré koordinuje vysoký komisár OBSE pre národnostné menšiny Knut Vollebaek.

Tvorcovia nového jazykového zákona zo slovenského ministerstva kultúry v piatok vysvetľovali jeho význam na deviatom zasadnutí slovensko-maďarskej Zmiešanej komisie pre národnostné menšiny v Budapešti.

Podľa MTI však stretnutie neprinieslo žiadny pokrok. Ako uviedol maďarský štátny tajomník pre otázky menšín Ferenc Gémesi, niektoré články sa dajú vysvetľovať rôznymi spôsobmi. Nepredpokladá pritom, že by slovenská spoločnosť chcela obmedzovať etnických Maďarov pri používaní ich materského jazyka.

Slovenský parlament však v takom prípade "nemal prijať zákon, ktorý môže viesť k takému záveru", upozorňuje Gémesi. Maďarsko podľa neho využije Vollebaekovu ponuku, aj keby sa Slováci na stretnutí nezúčastnili.

Spolupredseda slovensko-maďarskej komisie Miroslav Mojžita, ktorý sa v Budapešti snažil vyvrátiť obavy maďarskej strany, na margo navrhovaných konzultácii na pôde OBSE vyjadril názor, že "bilaterálnu dohodu nemôže nič nahradiť". Slovensko sa však podľa neho nebráni ani "komunikácii na tej úrovni, ktorú maďarská strana pre tento prípad vybrala".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu