Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MZV vyzýva zvážiť cestu, Chorvátsko žiada vysvetlenie

Zásah polície proti Hajduku Split.
Zásah polície proti Hajduku Split. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo občanov, aby zvážili účasť na štvrtkovom odvetnom zápase medzi Hajdukom Split a MŠK Žilina v Chorvátsku.

Slováci by v deň futbalového zápasu mali tiež prehodnotiť návštevu centra Splitu. Informoval o tom hovorca úradu Peter Stano. Médiá už skôr upozornili na vyhrážky slovenským dovolenkárom pre zásah polície v Žiline proti fanúšikom Hajduku. Chorvátsko podľa agentúry AFP požiadalo Slovensko, aby mu podrobnejšie vysvetlilo správanie slovenských policajtov.

Počas minulotýždňového policajného zásahu proti chorvátskym priaznivcom sa zranili desiatky Chorvátov a asi päť desiatok policajtov. Zákroku predchádzali výtržnosti chorvátskych priaznivcov v žilinských uliciach.

"Odporúčanie sa týka len fyzickej prítomnosti na štadióne či v centre mesta v deň zápasu, nie dovolenky v Chorvátsku ako takom," uviedol Stano. Poznamenal, že Chorváti slovenskú stranu opakovane ubezpečili o opatreniach prijatých na zvýšenie bezpečnosti slovenských dovolenkárov na Jadrane. Záhreb podľa chorvátskej vlády už skôr posilnil policajné hliadky v tých lokalitách, kde sú ubytovaní slovenskí turisti.

Médiá informovali o vyhrážkach slovenským dovolenkárom na chorvátskych internetových fórach; emotívny tón v médiách i na internete potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Chorvátsko sa pritom už niekoľko rokov radí k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov, krajinu každoročne navštívia desiatky tisíc slovenských turistov.

Šéf chorvátskej diplomacie Gordan Jandrokovič v predchádzajúcich dňoch podľa skorších vyjadrení slovenského ministerstva vyjadril poľutovanie nad vyčíňaním splitských fanúšikov. Dnes však požiadal slovenského kolegu Miroslava Lajčáka o "podrobnejšie vysvetlenie správania slovenskej polície voči chorvátskym občanom pri incidente minulý týždeň v Žiline", uviedlo v komuniké chorvátske ministerstvo zahraničia. Dodalo tiež, že "dostalo a analyzovalo" správu slovenskej polície vydanú po incidente.

K stretu medzi chorvátskymi futbalovými fanúšikmi a slovenskou políciou došlo vo štvrtok v Žiline, kde Hajduk Split odohral zápas proti domácemu MŠK Žilina. Fanúšikovia Hajduku podľa polície cestou na štadión ničili reštauračné zariadenia, vozidlá, výklady či budovu železničnej stanice. Útokom Chorvátov sa nevyhli ani policajti. Polícia predviedla 230 ľudí; úrady neskôr rozhodli o vyhostení 219 občanov Chorvátska, ktorí tak nemôžu päť rokov vstúpiť na Slovensko a do krajín Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu