Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Fanúšikom Hajduku: Vyhostenie, zákaz vstupu na 5 rokov!

Policajti zasiahli proti priaznivcom Hajduku Split. Zobraziť galériu (3)
Policajti zasiahli proti priaznivcom Hajduku Split.

ŽILINA - Zo Slovenska administratívne vyhostili 219 fanúšikov chorvátskeho futbalového klubu Hajduk Split, ktorí pred štvrtkovým prvým zápasom 3. predkola Európskej ligy UEFA na pôde MŠK Žilina (1:1) zaútočili na domácich policajtov.

Ako na piatkovej mimoriadnej tlačovej besede v Žiline informoval viceprezident Policajného zboru SR Stanislav Jankovič, Chorváti zranili vyše 50 policajtov.

Hádzali do nich kamene, rozbíjali výklady, policajné autá i sanitky a autobus MHD. Polícia predviedla 230 Chorvátov, medzi nimi boli aj dvaja maloletí, tiež traja Rakúšania, päť Slovincov a jeden Belgičan. Noc prečkali v telocvični Krajského riaditeľstva PZ v Žiline, kde im zabezpečili minerálku, stravu i ošetrenie. "V histórii slovenskej polície to bol najväčší zákrok, čo sa týka počtu predvedených osôb," skonštatoval Jankovič. Do akcie bolo nasadených 439 štátnych policajtov, 60 mestských, 80 železničných a 50 príslušníkov cudzineckej polície.

Polícia na skrotenie rozvášnených Chorvátov použila podľa viceprezidenta všetky donucovacie prostriedky - obušky, zásahovú výbušku či varovné výstrely. Zákrok bol však podľa neho opodstatnený a primeraný. Vyžiadal si náklady približne stotisíc eur. Polícia by mala vyhodnotiť celkové náklady na akciu na budúci týždeň. Cudzinci budú musieť opustiť územie Slovenska do dvoch dní, na päť rokov budú mať zakázaný vstup na slovenské územie i do štátov Európskej únie. Policajti priaznivcov Hajduku vypočúvajú pomocou tlmočníkov a eskortujú na hranice s Maďarskom, kde si ich preberajú tamojšie policajné orgány. O vyčíňaní splitských priaznivcov v Žiline informovali slovenské orgány aj chorvátskeho veľvyslanca, ktorý sa podľa Jankoviča ospravedlnil Slovensku za správanie sa chorvátskych fanúšikov. Chorváti majú pre svoje agresívne správanie od disciplinárnej komisie Európskej futbalovej únie zákaz na vstup na akýkoľvek štadión v Európe na dva pohárové zápasy, čo sa týkalo práve žilinského stretnutia.

Prvé skupiny chorvátskych fanúšikov začali vyvádzať v centre Žiliny vo štvrtok podvečer. Na letných terasách na Mariánskom námestí rozbíjali poháre, správali sa vulgárne a útočili na mestských policajtov. Následne sa presunuli k štadiónu, kde sa ich pri neďalekom železničnom podjazde zhromaždilo do 700. Polícia preto predelila priestor, aby sa Balkánci nestretli s fanúšikmi MŠK Žilina, ktorí prichádzali na zápas. Chorváti zaútočili na mužov zákona, hádzali do nich kamene a iné predmety. Policajti utrpeli väčšinou ľahšie zranenia - rozbité hlavy, pomliaždeniny a rezné rany. Jednému z policajtov rozbité sklo z vchodových dverí na železničnej stanici, prerezalo šľachy a žily na ruke a už sa podrobil operácii. Zranilo sa aj 18 cudzincov, ošetrili ich v žilinskej a čadčianskej nemocnici, niekoľko desiatok fanúšikov ošetrovali aj priamo na mieste. Jedného z Chorvátov hospitalizovali v nemocnici, požiadal však o prepustenie. Rozvášnený dav vstúpil aj na železničné koľajisko, železničná polícia preto musela zastaviť dopravu, čo spôsobilo 12-minútové meškanie jedného rýchlika.

Trestne stíhaný nie je zatiaľ podľa Jankoviča žiadny fanúšik. Polícia nemohla podľa policajného viceprezidenta zabrániť priaznivcom Hajduku vstúpiť na Slovensko, aj keď sa predpokladalo, že budú problémy. Po zápase už polícia neevidovala nijaké výtržnosti. Situáciu monitorujú doteraz v teréne zvýšené počty policajných hliadok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu