Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odstrely v kameňolomoch strašia ľudí a ničia domy

RUŽOMBEROK – Obyvatelia ružomberského sídliska Baničné zorganizovali petíciu proti odstrelom v kameňolomoch, ktoré viditeľne ničia ich príbytky. Potvrdil to organizátor petície Ľubomír Lauko.

"Mnohým ľuďom po odstreloch praská maľovka alebo tapety či panely. Keď vám zatrasie bytom, že počujete ako nadskakuje nábytok, je to niečo hrozné,“ povedal jeden z obyvateľov Baničného Pavol Jurečka. Na seizmologickej stanici v blízkej Likavke boli zistené otrasy s intenzitou 1,3 až 1,5 Richterovej stupnice.

"Tie boli zaznamenané vlani, ale výbuchy pokračujú aj v tomto roku. Naposledy som ich zaznamenal v júni,“ uviedol Jurečka. Organizátori požadujú, aby majitelia lomov používali menšie nálože na odstrel. "V žiadnom prípade nechceme niekomu brániť podnikať. Ak však budú odstrely v súčasnej intenzite pokračovať, budeme žiadať finančnú kompenzáciu,“ konštatoval Lauko.

Igor Špalek, vedúci najväčšieho kameňolomu PK Doprastav tvrdí, že majú povolené odstrely malého rozsahu do 200 kg trhaviny od Banského úradu. "Odstrely nad 200 kg sme robili dodávateľským spôsobom inou firmou. V tomto roku sme nemali ani jeden odstrel nad 200 kg. Keby sme prekročili množstvo trhaviny, mohli by sme byť kedykoľvek kontrolovaní a sankcionovaní. V tomto roku už veľké odstrely ani neplánujeme robiť,“ uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu