Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensku hrozia miliardové straty, tvrdia Občan a demokracia

BRATISLAVA - Slovensku hrozia podľa mimovládnej organizácie Občan a demokracia miliardové straty. Štát môže prísť o štyri miliardy, lebo nenapravil porušovanie práv verejnosti v oblasti životného prostredia. To je v rozpore s európskou legislatívou, tvrdí združenie.

"Na nesúlad slovenských zákonov s predpismi Európskej únie (EÚ) upozornila Európska komisia (EK) vládu ešte septembri 2008," napísal právnik Peter Wilfling z organizácie. Komisia podľa neho začala proti vláde konanie (tzv. infringement). Vyčíta jej, že občania a ich združenia nemajú dostatočné práva zúčastniť sa na úradnom povoľovaní aktivít, ktoré majú dopad na zdravie ľudí a životné prostredie. EK môže preto pozastaviť financovanie mnohých veľkých projektov z eurofondov, tvrdí Wilfling.

Novelu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia, schválila vláda 4. februára. Podľa Wilflinga novela vôbec nerieši porušovanie práv verejnosti, na ktoré upozornila EK. Vláda následne 25. februára schválila materiál, ktorý sa týka čerpania eurofondov. Uvádza, že v nadväznosti na tzv. infringement "slovenské orgány posunuli novelizáciu zákona bez relevantného odôvodnenia o posudzovaní vplyvov na životné prostredie o ďalší rok" - a to do konca roka 2009.

"Infringement má dopad na veľké projekty, ktoré schvaľuje priamo EK, kde je tým ohrozené ich schvaľovanie," píše sa vo vládnom materiáli. Podľa neho sú tiež ohrozené aj ostatné infraštruktúrne projekty schvaľované slovenskými orgánmi. "Infringement priamo ovplyvňuje takmer dve tretiny celkovej alokácie pre SR na programové obdobie 2007-2013 (t.j. takmer 8 miliárd eur), pri veľkých projektoch, kde Komisia priamo môže pozastaviť ich schvaľovanie, ide približne o štyri miliardy eur," uvádza.

Podľa Wilflinga EK kritizuje aj to, že ak úrady porušia zákon a vydajú nezákonné povolenie, združenia občanov nemajú právo domáhať sa nápravy na súde. Ide napríklad o povoľovanie banskej ťažby, skládok odpadu, elektrární, spaľovní nebezpečného odpadu, diaľnic, chemických tovární, povoľovanie závažných zásahov do prírody a mnohých iných činností.

Rezort životného prostredia podľa Wilflinga oznámil, že porušovanie práv verejnosti bude riešiť až v poslednom štvrťroku tohto roka. Tvrdí, že ak bude návrh na zmenu legislatívy pripravený koncom roka, tak odstránenie porušovania práv verejnosti možno očakávať v polovici roku 2010.

Agentúra SITA požiadala o reakciu úrad vicepremiéra Dušana Čaploviča a ministerstvo životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu